Elővásárlási jogot akar az építési anyagot és terméket gyártó cégekre az Orbán-kormány

Elővásárlási jogot akar az építési anyagot és terméket gyártó cégekre az Orbán-kormány

A Lázár János nevével fémjelzett minisztérium ősszel készíti elő az ehhez szükséges új törvényt.

Az egyes építőanyagokra már bevezetett állami elővásárlási jog után az Orbán-kormány újabb fontos változtatást készít elő – számol be a hvg.hu. „A Kormány 2023. II. félévi jogalkotási munkaterve” című dokumentumból kiderül,

a Lázár János vezette tárca őszre készül el az „építési alapanyagot és építési terméket gyártó üzem értékesítése esetén a magyar államot megillető elővásárlási jog” gyakorlásával összefüggő részletszabályokkal.

A kormány honlapján fellelhető munkatervből ezenkívül kiviláglik az is, hogy a szabályozás első egyeztetésének tervezett időpontja október, az előkészítő pedig az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A szóban forgó táblázat alapján az ilyen építési alapanyagot vagy terméket gyártó üzemekre érvényes állami elővásárlási jogra „a magyar építőipari importkitettség csökkentése” érdekében van szükség.

A lap valószínűsíti, hogy a törvényhozás elé várhatóan idén már nem kerül a kész törvény, mivel Országgyűlésnek benyújtott őszi kormányzati törvényalkotási programban ez nem szerepel.

Emlékezetes, hasonló érvelés kísérte azt az elképzelést, amelynek értelmében az exportra szánt építőanyagokat szabott árszinten vásárolná fel a kormányzat, az árukészletből pedig Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket hozna létre. Majd arra is fény derült, hogy a nemzeti tüzépek mintájára nemzeti faiskolákat is életre hívnának.

(Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. MTI/Kovács Tamás)