Eltávolították L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum éléről

Eltávolították L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum éléről

A főigazgatót Csák János miniszter menesztette tisztségéből, azonnali hatállyal.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a munkáltatói jogkör gyakorlójaként a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – írta közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

„A főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”

- olvasható a miniszter indoklásában.

A Csák-féle tárca arra is kitért, hogy elismerik L. Simon korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során.

Ismert, a napokban egészen abszurditásba hajló helyzet alakult ki, mihelyt a Mi Hazánk kezdeményezésére a 18 éven aluliakat kitiltották a Nemzeti Múzeum 2023-as Nemzetközi Sajtófotó Kiállításáról (World Press Photo), mert úgy látták, a kiállítás LMBT+-tartalma sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Később azonban kiderült, hogy az L. Simon vezette intézmény nem tudja végrehajtani Csák János miniszter felszólítását, mivel a tiltó táblák ellenére a múzeum senkitől sem kérhet személyi igazolványt, hogy igazolja életkorát. A múzeumigazgató ezután a sorban állókról készült fotóval köszönte meg Dúró Dórának a hírverést, ám ezt a mihazánkos képviselő sem hagyta szó nélkül. Erre reagáló Facebook-bejegyzésében már a miniszterelnököt is megemlítette, burkoltan arra utalt, hogy rendes erőskezű vezető idején az ilyesmi következményeket von maga után. Szavai szerint „most már a saját kormányán is gúnyolódik, ami azért szokatlan, mert Orbán Viktor nem szokta az ilyesmit eltűrni”.

L. Simon a témát érintő cikkében úgy érvelt, a múzeum kiállításain „meg kell jelenniük a világban zajló háborúk, politikai mozgalmak, sőt még a devianciák megrázó erejű képeinek, tárgyainak. Aki nem érti, hogy ezeknek mi keresnivalójuk van a Nemzeti Múzeumban, az nincs tisztában a történeti múzeumok küldetésével”.

Eközben hétfőn friss Facebook-posztban reagált felfüggesztésére L. Simon László. Azt írta:

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

(Címlapkép: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2023. október 4-én. MTI/Hegedüs Róbert)