Elveszik az osztrákok munkáját miközben innen meg hiányoznak

Georg Mayer, az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ európai parlamenti képviselője szerint teljesen elhibázott az unió menekültpolitikája – mondta el a stájerországi politikus a Magyar Hírlapnak.

A kormánypárti lap, magyar újságírója az interjúban megállapította, hogy a politikai elemzők szerint a baloldali Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) egyaránt azzal próbálkozott a stájer és a burgenlandi kampányban, hogy „jobboldalibban” beszélt a bevándorlásról és a terrorizmusról, mégsem ők profitáltak belőle, hanem az FPÖ. Erre válaszul a szabadságpárti politikus olyan feleletet adott, ami akár a Fidesz számára is figyelmeztetés lehet, Georg Mayer szerint az emberek már nem hisznek az FPÖ és az ÖVP kommunikációs irányváltásainak. Hiszen amiről a Szabadságpárt húsz éve beszél, azt az SPÖ kormányzója két hónappal a választások előtt hozta szóba. Itthon ugye a Jobbik témáit hozza fel rendszeresen az Orbán-kormány, de eddig nem derült ki, hogy ez a taktika helyes vagy sem.  

Georg Mayer elmondta, hogy Ausztria megtelt, nem tud menekültet befogadni. Egyben elárulta azt is, hogy a bevándorlás-pártiak szólamaiban ott is megjelenik az a szerinte buta érv, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia nemzetiségeire tekintettel amúgy is multikulturális mindkét utódállam. Szerinte azonban az országában élő szerbek, horvátok, csehek évszázadok óta részei a társadalmuknak, ezt egyszerűen nem lehet összehasonlítani az Európán kívülről jövő bevándorlással.  

A Magyar Hírlap újságírója felhozta, hogy a burgenlandi kampányban a helyi FPÖ Féltoronynál (Halbturn) egy tüntetésen jelképesen lezárta a határt Magyarország felé. Georg Mayer szerint a határok visszaállításával mindenki nyerne. Szavai szerint egyrészt gátat lehet szabni bűnözőknek és az illegális bevándorlóknak, másrészt Magyarországról egyébként is hiányoznak azok a szakemberek, akik Ausztriában elveszik az osztrákok munkáját.