Magyar-román-szlovák embercsempész bandát lepleztek le (videók)

Magyar-román-szlovák embercsempész bandát lepleztek le (videók)

Több száz illegális bevándorlót juttatott Nyugat-Európába egy öttagú banda, amelynek mindegyik tagját őrizetbe vették kedden - tette közzé a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtök reggel a police.hu oldalon.

Mint írják, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoznak két magyar, két román és egy szlovák állampolgár ellen.

Az MTI-hez is eljutatottt közlemény szerint a gyanúsítottak tavaly ősztől olyan szervezetet működtettek, amely a Szerbia felől Magyarországra illegálisan bejuttatott - többségében szír - embereket Nyugat-Európába juttatta. A továbbszállítás megszervezéséig tanyákon pihentették őket. A tranzitokkal magyar állampolgárságú sofőröket bíztak meg, és a szállításhoz használt járművek beszerzéséről is gondoskodtak. Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, majd a járműveken a határsértőknek rejtekhelyeket alakítottak ki.

Embercsempészeken ütött rajta a KR NNI - 1. videó

Többszáz illegális migránst juttatott Nyugat-Európába az ötfős banda, akik mindegyikét őrizetbe vették a nyomozók.

Közölték: ez a feltérképezett bűnszervezet vitt például március 24-én egy traktor utánfutójában 31 embert, április 10-én egy teherautón bújtattak el és szállítottak öt, május 10-én pedig egy használtan megvásárolt mentőautóban tíz külföldit.

A bűnszervezet több mint 500 illegális bevándorlónak segített, illetve próbált segíteni a továbbutazásban.

Kedd hajnalban az NNI és társszervei összehangolt akciót hajtottak végre több helyszínen; a rendőrök Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját. Mindegyiküknél kutatásokat tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket, a szervezetet irányító férfitől pedig 26 millió forintnak megfelelő összegű eurót és forintot, valamint egy nagyértékű terepjárót és ékszereket foglaltak le.

Embercsempészeken ütött rajta a KR NNI - 2. videó

Többszáz illegális migránst juttatott Nyugat-Európába az ötfős banda, akik mindegyikét őrizetbe vették a nyomozók.

C. Cristian 45 éves román, M. Irén 41 éves magyar, P. József 42 éves román, L. Ferenc 43 éves magyar és J. Imrich 39 éves szlovák állampolgárt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat.

A büntetőeljárások folytatódnak és nem kizárt, hogy a jövőben a bűnelkövetők köre is bővül - áll a közleményben.