A minisztérium szerint nem fog következmény nélkül maradni a hétfői tanársztrájk

A minisztérium szerint nem fog következmény nélkül maradni a hétfői tanársztrájk

A Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pedagógusok demonstrációja törvénytelen, így annak megszervezése nem maradhat következmények nélkül - ezt közölte a minisztérium az RTL Híradó kérdésére.

Azzal segítenek a legtöbbet a sztrájkoló kollégákon, ha nem vinnék a gyermekeiket az iskolába. Viszont, aki nem tudja megoldani, az oktatási intézményben minden gyermek számára a felügyeletet biztosítani fogjuk vagy fogják azok a kollégák, akik nem sztrájkolnak. Illetve, ha annyi gyerek érkezik az intézménybe, akkor a sztrájkoló kollégák is ebből a feladatból átvállalnak

- erősítette meg Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, hogy mindenhol biztosítanak gyerekfelügyeletet a sztrájk alatt is.

A sztrájkban résztvevő tanárok pontos számát egyelőre nem lehet tudni, mivel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint sokan megijedtek a minisztérium napokban kiküldött levelétől.

Nagyon sokan elbizonytalanodtak és azt mondják, hogy ilyen körülmények között nem biztosak abba, hogy bele merjenek állni a sztrájkba, úgyhogy egészen biztosan lesznek olyanok, akik majd visszalépnek

- mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.

Autós felvonulással támogatják a pedagógusok sztrájkját a szakszervezetek

Szolidaritási autós felvonulást tart 2022. január 31-én, délután kettő órától a pedagógus-szakszervezetek által szervezett figyelmeztető sztrájk napján a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) - derült ki Székely Tamás, a MASZSZ alelnökének közleményéből. A résztvevők a Szépművészeti Múzeum előtt gyülekeznek majd, az autókra kockás szalagot fognak tűzni, a felvezető kocsiból pedig hangszóró tájékoztatja a járókelőket.

Az RTL megkereste a minisztériumot is annak kapcsán, hogy szankcionálják-e, ha valaki részt vesz a sztrájkban, erre a következő válasz érkezett:

Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül.