Emlékezni és emlékeztetni – a Jobbik Csernobil évfordulóján is felelős politikát folytat

Emlékezni

Kepli Lajos leszögezi: emlékeznünk kell mindazokra, akik a nukleáris baleset következtében vesztették életüket, akár mint az erőmű dolgozói, akár mint a mentésben és kárelhárításban részt vevő személyek vagy civil áldozatok.

A jobbikos politikus tiszteletét fejezte ki az áldozatok emléke, bátorsága és hősies kiállása előtt is.

"Egyszersmind alkalom ez a nap, hogy emlékezzünk a világ ipari és környezeti katasztrófáinak valamennyi áldozatára"

- tette hozzá.

Emlékeztetni

Felelős politikai erőként azonban emlékeztetnünk is kell - fogalmazott Kepli Lajos.

"Emlékeztetni arra, hogy az emberi felelőtlenség és a bizonytalan politikai környezet hová vezethet. A szovjet tömb diktatórikus politikai berendezkedése, a katasztrófát követő elhallgatás politikája több áldozatot szedett, mint maga a közvetlen robbanás az erőmű területén".

Ukrajna ma is rendkívül instabil - emlékeztet a honatya, aki szerint ez a bizonytalanság nem teszi lehetővé, hogy olyan veszélyes üzemeket, mint egy nukleáris erőmű vagy egy vegyi üzem felelősen és biztonságban üzemeltessenek. Ez az elmúlt évek üzemzavaraiból jól látható, érvelt.

Nem zöld, nem nemzeti

A Jobbik egyben azt is visszautasítja, hogy az évforduló napját, az áldozatok emlékét hazánkban és világszerte felelőtlen politikai erők a nukleáris technológia elleni hangulatkeltésre használják fel, saját politikai haszonszerzésük céljából.

"Magyarország példája azt mutatja, hogy atomerőművet biztonságosan is lehet üzemeltetni évtizedeken át. A technológia kiváltása, a megújulók elterjesztése, hazánk energiafüggetlenségének növelése fontos cél hosszabb távon, de azt csak felelősen gondolkodó kormány tudja véghezvinni. Haszonszerzési céllal riogatni nem felelős, nem nemzeti, de még csak nem is zöld gondolkodás"

- fogalmaz közleményében a politikus.