Macron támogatja a fehérorosz ellenzék meghívását a G7-csúcsra

Macron támogatja a fehérorosz ellenzék meghívását a G7-csúcsra

Emmanuel Macron támogatja, hogy meghívják a fehérorosz ellenzéket a hét legfejlettebb ipari ország (G7) júniusi cornwalli csúcstalálkozójára, ha Nagy-Britannia ezt kívánja - közölte kedden a brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón tartózkodó francia elnök környezete.

A Magyar Távirati Iroda szerint Macron Brüsszelben azt is kijelentette, hogy az EU-nak "igen alaposan felül kell vizsgálnia a Moszkvával való kapcsolatát. Úgy vélte, hogy az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók már kimerítették lehetőségeiket.

A francia elnök szerint nem elegendő egyszerűen csak reagálni a történésekre, hanem "rövid, közép- és hosszú távú stratégiát kell kidolgozni". "A helyzet változását követő fokozatos szankciók már nem jelentenek hatékony politikát"

- szögezte le.

Az uniós vezetők hétfő este úgy döntöttek, hogy lezárják légterüket Fehéroroszország előtt, és újabb büntetőintézkedéseket hoznak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető rendszere ellen, amely vasárnap bombariadóra hivatkozva leszállásra kényszerítette Minszkben a Ryanair légitársaság gépét, hogy őrizetbe vegyen egy rajta utazó másként gondolkodót.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán zárt ajtók mögötti informális ülésre ül össze, amelyen a fehéroroszországi helyzetet vitatják meg - közölték diplomaták. A virtuális tanácskozást Franciaország, Írország és Észtország kérésére hívták össze.

Bulgária sürgőséggel a külügyminisztériumba kérette Aljakszandr Lukasevics fehérorosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen a Ryanair incidensével kapcsolatban. A szófiai külügyminisztérium megfogalmazása szerint a fehérorosz hatóságok hivatalos álláspontja "nem tekinthető bizalomra méltónak".

A találkozón a bolgár fél leszögezte, hogy az incidens azonnali és gyors kivizsgálását követeli a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) keretén belül, és követelte az őrizetbe vett újságíró, Raman Prataszevicsnek, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjének azonnali szabadlábra helyezését.

A pilóták szerint a fehérorosz légierő beavatkozása - az egyik MiG-29-es vadászgépe a minszki repülőtérre kísérte a Boeing-737-est - politikai indíttatású volt, megsérti a polgári légi közlekedést szabályozó Chicagói Egyezményt, és egyértelműen törvénytelen fellépés, amely magán hordozza "egy államilag támogatott emberrablás jellemzőit".

Svédország kedden az emberi jogok helyzetére hivatkozva felmondott egy Fehéroroszországnak szánt, 200 millió euró értékű exportgarancia-programot

- jelentette be közleményben a Svéd Exporthitel Ügynökség (EKN).

Az egyelőre csak terv szintjén létező program Siemens gyártmányú gázturbinák Svédország által történő értékesítésére vonatkozott volna, és két fehérorosz állami cég, a RUE Brestenergo és a RUE Minskenergo által üzemeltetett villamos erőművekhez szállították volna őket.

Deutsche Welle: Erőtlennek tűnik az EU a külpolitikában

Bár tűzszünetet kötött Izrael és Palesztina, az Európai Unióra nehezedő külpolitikai nyomás nem csökkent annak köszönhetően, hogy Fehéroroszország nemrégiben leszállásra kényszerített egy Vilniusba tartó Ryanair repülőgépet, hogy őrizetbe vegyen egy politikai aktivistát. Brüsszel kivételesen nem tétlenkedett, ugyanis hamar szankciókat sürgetett Belarusszia ellen.