Kudarcot vallott a magyar energetikai diplomácia

Gyakorlatilag az oroszok kezében vagyunk.

A Fidesz korábban azt ígérte, hogy növelik az ország ellátásbiztonságát, ezzel párhuzamosan csökkentik az oroszoktól való függést. Holoda Attila szerint ezek nem teljesültek – írja a Magyar Nemzet. A második Orbán-kormány energetikai helyettes államtitkára elmondta véleményét a helyzetről.

Nem épültek meg az ígért új gázvezetékek, a paksi erőmű tovább növeli a függést Moszkvától. Az ellátásbiztonságot minimálisan fokozza, hogy elkészült a magyar-szlovák csőkapcsolat, de teljes mértékben kihasználatlan.

Nem épült meg az az összeköttetés, ami a majdani Török Áramlaton keresztül, Olaszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át Magyarországra juttatta volna. A Tesla vezeték sem készült el, ez a görög határtól indult volna. Korábban szintén kútba esett a Kaszpi-térségből szállító Nabucco, valamint az orosz Déli Áramlat kialakítása. Bizonytalan a sorsa az AGRI-nak (Azerbajdzsán–Grúzia–Románia interkonnektor), ahogy a Keleti Gyűrű is, amit a szlovákok ajánlottak. Az Adria-gázvezeték ügye is zátonyra futott, ami a Krk szigetére tervezett cseppfolyósított gázt légneművé alakító termináltól indult volna Magyarországra. Ahogy a BRUA (bolgár-román-magyar-osztrák) vezeték sem épül.

Ezek mind a hazai energetikai diplomácia kudarcai is.

Holoda Attila ehhez azt is hozzáteszi, hogy a paksi atomerőmű bővítése szintén fokozza a függőségünket az orosz állami energetikai cégektől. Paks II-t csak az orosz gyártó tudja ellátni fűtőelemekkel, de az erősen sugárzó kiégett kazettákat is csak ők tudják feldolgozni.

(fotó: Béli Balázs/Alfahír)