Ennyit Antigonéról - temetőben táboroznak a migránsok

A ruhák kiterítve a sírköveken, a sírok között, sőt a sírokon emberek fekszenek, húst sütnek, közben szól az arab mulatós. 

A ruhák kiterítve a sírköveken, a sírok között, sőt a sírokon emberek fekszenek, húst sütnek, közben szól az arab mulatós. 
 
 
Refugees sleep in Serbian cemetery

Refugees and migrants are sleeping in a cemetery near the Serbian border with Croatia.More than 30,000 migrants, many of them Syrian refugees, have entered EU member state Croatia from Serbia.

Posted by Channel 4 News on 2015. szeptember 22.
 
Nem tudni, hogy a szerb hatóságok terelték ide őket, vagy maguktól döntöttek úgy, hogy egyszerűen letáboroznak a sírok között. Igazából nem is tudom, melyik a vérlázítóbb verzió. Ám, ha a zsaruk tényleg akkora prosztók voltak, hogy itt jelölték ki a várakozóhelyüket, 
épeszű ember akkor sem fekszik le szundítani egy sírra. 
És az egyenruhások csak állnak, igyekeznek félrenézni, hogy ne is lássák a gyalázatot. De egyik sem mozdul. Egyik sem szól rá a sírhanton fekvő tahókra. Nem akarnak balhét, vagy már nem is érdekli őket az egész, csak legyen már vége ennek a rémálomnak,vagy legalább teljen le a műszak.
 
Valahol megértem. 24, vagy akár 48 óra szolgálat után a legpedánsabb közeg is rettenetesen el tud fásulni. De amit tesznek (illetve nem tesznek), akkor is több, mint bűn: súlyos hiba. 
 
Mert a szemetüket a konténer mellé elhajító suttyóktól, a kődobáló idiótákon át a temetőgyalázó barbárokig a történet ugyanarról szól: 
hol van a határ?
Mert nem csak a fizikai határokat kell védeni, hanem az erkölcseiket is. És nem csak az igazi menekültek befogadása morális kötelesség - hanem a normális, emberi viselkedés is egy idegen országban, amely befogad. Vagy legalább átenged. Egyáltalán: ahol épp vagyok. 
 
Tetszik, vagy sem: azok, akik már bejutottak az Unió sáncai mögé, nagyrészt tartósan itt maradnak köztünk. Ha Európa magához tér, akkor sokkal több migránst már nem fog beengedni, de, aki már itt van, azt piszkosul nehéz lesz hazaküldeni. Nekik valahogy csak be kellene illeszkedni. Igen, ehhez tényleg szükség van nyelvtanfolyamokra, átmeneti szociális támogatásra, iskoláztatásra - 
meg időnként egy mázsás rendőrpofonra. 
Nem először írom le: most, ezekben a hetekben, hónapokban dől el, milyennek látják ők Európát. Erős, hajthatatlan Antigonénak, aki nem hagyja sem az élőit, sem a holtjait meggyalázni - vagy kivénhedt, közönyös ribancnak, akin bárki erőszakot tehet, és még meg is köszöni utána. Egyelőre sokkal inkább az utóbbi arcunkat mutatjuk - sokan pedig élnek a lehetőséggel. Haragszom rájuk. De sokkal jobban haragszom magunkra, hogy ezt hagyjuk...

Frissítés!

Egy olvasónk jelezte, hogy a felvétel a szerb határ közelében fekvő horvátországi Tovarnikban készült. A cirill betűs sírfeliratokból arra lehet következtetni, hogy egy ortodox szerb temetőről van szó. A szerb és horvát kommentelők különböző netes fórumokon ekézik egymást, azon vitatkozva, vajon a horvát rendőrök szándékosan terelték-e egy szerb temetőbe a migránsok tömegét. Köszönjük az infót Zoltánnak!