A félrevezető információk, álhírek „járványára” figyelmeztet az ENSZ-főtitkár is

A félrevezető információk, álhírek „járványára” figyelmeztet az ENSZ-főtitkár is

Hamis hírek veszélyes járványára figyelmeztetett a koronavírus terjedésével kapcsolatban António Guterres ENSZ-főtitkár kedden közzétett videoüzenetében.

Guterres felszólította a közösségi hálózatokat üzemeltető vállalatokat, hogy tegyenek többet a Covid-19-cel kapcsolatos gyűlöletkeltés és káros hírek ellen.

A főtitkár szerint vad összeesküvés-elméletek fertőzik az internetet; vírusként terjednek, megbélyegezve embereket, illetve csoportokat.

„Most a tudomány és a szolidaritás ideje jött el” – hangoztatta Guterres. Egyben felszólította az embereket, hogy utasítsák vissza a hazugságokat, az ostobaságokat, bízzanak a tudományban, az intézményekben és egymásban.

Az ENSZ főtitkára bejelentette a világszervezet új kommunikációs kezdeményezését is, amelynek célja, hogy tényekkel és tudományos ismeretekkel árasszák el az internetet, és így szálljanak szembe a félrevezető információk sokaságával.

A rendőrség a múlt héten több tucat kamuportálra csapott le, amiről lapunk is beszámolt.

Több tucat kamuportált kapcsolt le a rendőrség

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen - olvasható a Police.hu-n. Mint írják: a nyomozások olyan különböző internetes oldalakon megjelentetett cikkekre irányulnak, melyek a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan tényállításokat tartalmaznak a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatosan.

A hatóságok azonban nagyon szűkszavúak akkor, amikor konkrétan arra vagyunk kíváncsiak, mi alapján minősítenek bűncselekménnyé egy álhírt.

Tele az internet álhírekkel, mégsem árulja el az operatív törzs, hogy mi számít annak

"Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt a közveszéllyel összefüggésben olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(MTI nyomán)