Másik világ: Norvégia miniszterelnöke bojkottálja a Wizz Airt, mert az nem engedi, hogy dolgozói szakszervezetbe tömörüljenek

Másik világ: Norvégia miniszterelnöke bojkottálja a Wizz Airt, mert az nem engedi, hogy dolgozói szakszervezetbe tömörüljenek

Erna Solberg norvég miniszterelnök szerint a légitársaság akadályozza, hogy a dolgozói szakszervezetbe tömörüljenek – írja a hvg.hu a Norway Today cikke alapján.

A norvég parlament ülésén a kormányfő azt mondta,

„Sosem fogok olyan légitársasággal utazni, amelyik megtagadja a dolgozóitól a szerveződés jogát”

Kifejtette, 10 éve megfogadta, hogy csak olyan légitársasággal utazik, ahol jók a munkakörülmények, ezért bojkottálja a Ryanairt is. Azt mondta, a norvég törvények értelmében a Wizz Air nem akadályozhatja meg a dolgozóinak, hogy szakszervezetekbe tömörüljenek.

A Wizz Air éppen a múlt héten jelentette be, hogy 15 év norvég jelenlét után belföldi járatokat indít, a Norway Today szerint a cég egyértelműen jelezte, hogy nem kötnek kollektív szerződéseket a szakszervezetekkel. Emiatt aztán több helyi érdekszövetség is bejelentette, megtiltják a tagjaiknak a légitársaság használatát.

A Wizz Air vezetője, Váradi József a Dagens Næringslivnek című lapnak azt nyilatkozta: a szakszervezetek utazási tilalma „gyerekes”, a cége munkahelyeket ment meg és teremt, miközben az alkalmazottainak piaci béreket fizet, az érdekszövetségek segítsége nélkül is.

A Dagens Næringsliv azt írja, a Wizz Airnél a bérek az összköltségnek csak a 9 százalékát érik el, kevesebbet, mint amit a norvég légitársaságoknál látni, amire Váradi azt mondta: „Nézze meg az összes légitársaságot, amelyet elfoglaltak a szakszervezetek: ezek mind a csőd szélén állnak.”