Zászlóbontás Vecsésen

Az eseményről beszámoló mno.hu szerint László Balázs, az Identitesz elnöke arról beszélt, hogy az új egység és az új jobboldali létrehozását tűzték ki célul, amelyik szakít a múltba nézéssel és a politikai korrektséggel, ennek jegyében például a rendezvénnyel majdnem párhuzamosan zajló budapesti homoszexuális felvonulást erkölcsi fertőnek nevezte. Különösen fontosnak nevezte továbbá az etnikai önvédelmet, amit még a korrupció, az egészségügy, és az oktatás kérdésénél is előrébb sorol.

Tyirityán Zsolt, a betyársereg vezetője az élettérért való küzdelmet, valamint a „sátáni liberalizmus” élettérből való kiszorítását nevezte az általa érdek-képviseletinek nevezett mozgalom céljának. Elmondta, hogy fontos, ha van a jelenlévőknek „fehér, európai” rassztudata, ehhez pedig azt tette hozzá, hogy ő nem gyűlöl senkit csak elvárja, hogy tartsa tiszteletben, hogy ő egy fehér európai és büszke magyar hazafi.

Mint a Magyar Nemzet on-line kiadása beszámolt róla, eredetileg részese lett volna a szövetségnek az Orosz Mihály Zoltán vezette Érpataki Modell Országos Hálózat is, ám végül ez meghiúsult. A rendezvény előestéjén a kormánypárti Origo megírta, hogy Orosz Mihály Zoltán bejegyeztette a Rend és Igazságosság, azaz RIA elnevezésű pártot, amin viszont Tyirityán annyira megdöbbent, hogy Oroszt arra kérte, ne is jelenjen meg a rendezvényen. A lap rákérdezett, hogy a Jobbik alelnökéhez, Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Mozgalom esetleg nem lesz-e tagja a mozgalomnak, amire Tyirityán azt felelte, hogy a vármegyések szimpátiával figyelik a tevékenységüket, Toroczkait pedig a barátjának nevezte. A Jobbikhoz való viszonyukat pedig úgy írta le, hogy

„nem szövetségesek, de nem is ellenségek”.

A rendezvénynek egyébként Szabó Attila, a Betyársereg szóvivője volt a házigazdája, aki a napokban lépett ki a Jobbikból, mivel - mint mondta - ez már nem az a társaság, „amiért a vérét adná”.

Orosz Mihály Zoltán érdeklődőként jelent meg a pozsonyi csata emlékművénél és az mno.hu-val megosztotta, hogy miért tartja elhibázottnak az Erő és Elszántság alapkoncepcióját, az etnikai önvédelmet. Szerinte meg kell haladni a kommunizmus, a nácizmus és a liberalizmus eszméjét, és nem tartja szerencsésnek ha azok akármilyen „neo”-formában térnek vissza. Kérdésünkre tisztázta, hogy nem tartja Tyirityánékat neonácinak, de leszögezte, hogy ma már nem etnikumok között húzódnak a törésvonalak, hanem az építők és rombolók között.

„A mi mozgalmunk az egység és a hierarchia mozgalma, nálunk az önjárás nincs megengedve” – jegyezte meg László Balázs Orosz Mihály Zoltánék magánakciója kapcsán.