Elismerte az összeférhetetlenséget Erős Gábor, lemondott a törvénytelen jövedelméről a fideszes jelölt

Elismerte az összeférhetetlenséget Erős Gábor, lemondott a törvénytelen jövedelméről a fideszes jelölt

Erős Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje (Komárom-Esztergom megye 2.), Esztergom alpolgármestere nem jelent meg a mai önkormányzati testületi ülésen, így távollétében, zárt napirendi pont keretében vette tudomásul a testület, hogy február 8-ai hatállyal lemondott a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsági tagságáról.

Beismerte a törvénytelenséget

A gond csak az, hogy hiába ismerte el a lemondással, hogy eddig megszegte a vonatkozó törvényeket, az összeférhetetlenséget így is meg tudják állapítani, hiszen már évekkel ezelőtt le kellett volna mondania a tiltott, másodlagos jövedelemforrásról. 

Amennyiben a következő esztergomi önkormányzati ülésen a törvényeknek megfelelően megállapítják az összeférhetetlenséget, úgy le kell mondania az alpolgármesteri címről, és az önkormányzati képviselői mandátumáról, ami alaposan gyengítheti az országgyűlési képviselőjelölti kampányát a fideszes Erős Gábornak. 

Két helyről jött a pénz?

Emlékezetes, az Alfahírnek Cserép János esztergomi önkormányzati képviselő a napokban elmondta, Erős Gábor 2016. december 14-e óta a Strigonium Zrt. felügyelő bizottságának tagja, amiért díjazásban is részesült, ez azonban az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlen.

A korrupciós vádak miatt megbukott Völner Pál helyén, Komárom-Esztergom megye 2. számú egyéni választókerületében induló fideszes politikus, Erős Gábor eddig egyetlen alkalommal sem reagált a személyével kapcsolatban felmerült összeférhetetlenségre, ezért is volt joggal várható, hogy a munkahelyén, az önkormányzat testületi ülésén megjelenik. Azonban a szintén fideszes Hernádi Ádám polgármester melletti szék most üresen maradt. 

Összeférhetetlen?! Az önkormányzatnak nincs mozgástere, csak megállapítási kötelezettsége

Az összeférhetetlenséggel kapcsolatban nem releváns az én véleményem, mert azt a törvényi, jogszabályi környezet határozza meg, de ezekre tekintettel én úgy gondolom, hogy Erős Gábor esetében fennáll az összférhetlenség - fogalmazott az Alfahírnek Bádi Gábor, a Szeretgom önkormányzati képviselője. Elmondta, hogy vélhetően a következő ülésen foglalkoznak az összeférhetetlenség megállapításával, mert Cserép János leadta az ezzel kapcsolatos dokumentációt. De ebben az esetben "túl nagy mozgástere nincsen a képviselő-testületnek, csak megállapítási kötelezettsége van", hiszen 30 napon belül meg kellett volna szüntetni az összeférhetetlenséget - magyarázta.
 

Bádi Gábor hangsúlyozta, hogy Erős Gábor amúgy rendszeres résztvevője az üléseknek, a mai hiányzása összefügghet akár a kampánnyal is. "De én úgy gondolom, hogy munkaidőben a választott képviselőknek illik részt venni az üléseken, nem jó üzenet a választóknak, ha egy városvezető, vagy egy képviselő a döntési folyamtokban nem vesz részt" - tette még hozzá. 

Pedig ez egy komoly ügy még a Fidesz számára is

A Helyi Önkormányzatról szóló törvény rendelkezése szerint, aki polgármester vagy alpolgármester, az máshonnan nem fogadhat el díjazást, nem működhet közre cégek tevékenységében pénzért. S ha Erős Gábor valóban nem jelentette be 30 nappal az alpolgármesterré választását követően, hogy jövedelme van a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsági tagsága után, az már utólag nem is módosítható. Tehát, ha az esztergomi képviselő-testület kimondja az összeférhetetlenséget, másnap megszűnik az alpolgármesteri jogviszonya.

Jellemző, hogy a Fidesz kommunikációjában is előszeretettel foglalkozik az összeférhetetlenséggel. A kormánypárti Sára Botond által vezetett Fővárosi Kormányhivatal vizsgálatot is indított ellenzéki polgármesterekkel, alpolgármesterekkel szemben. Rossz hír lehet ez Erős Gábornak, mert Sára Botond leszögezte: a jogszabályok alól senki nem képezhet kivételt, egy főállású városvezető sem vehet fel fizetést két helyről, közpénzt pedig különösen nem.

A fővárosi kormánymegbízott szerint az érintett önkormányzatoknál az illetékes bizottság, vagy a képviselőtestület vizsgálhatja az ügyet. Amennyiben az eredménytelen lesz és az összeférhetetlenséget nem oldják fel, a Kormányhivatal bírósági úton szerez érvényt igazának.

Diplomás partjelző

Az Igazságügyi Minisztériumot (is) megrázó korrupciós botrányba belebukó Völner Pál pótlására láthatóan nem készült fel megfelelően a Fidesz. Erős Gáborral kapcsolatban előbb az Alfahír írta meg, hogy azt a látszatot keltette, hogy diplomát szerzett, majd a Szabad Európa arról számolt be, hogy 2018-ban NAV-jegyzékre került amiatt, mert cégénél feketén foglalkoztatott dolgozót találtak. 

Utóbbi kettő esetében legalább próbált magyarázkodni, de úgy néz ki, az összeférhetetlenségre már nincs válasza, ezért inkább elismerte azt, de arra már nem vállalkozott, hogy a képviselők és a sajtó előtt megjelenjen a fideszes képviselőjelölt.

Folytatás várhatóan márciusban.

A polgármester meglépett

Természetesen szerettük volna megszólaltatni Hernádi Ádám polgármestert is, azonban a zárt ülés végén rendkívül gyorsan távozott a Nagy Teremből, utána pedig a polgármester irodájában az asszisztense azzal hárította megkeresésünket, hogy folyamatosan egyeztet a polgármester.