Értelmét vesztette a tárca - távoznia kell Fazekas Sándornak

Így már nincs értelme.

Amint arról lapunk is beszámolt, a héten hivatalosan is véget ért a Földet a gazdáknak! program, amivel Magyar Zoltán szerint a kormány egy több mint két évtizede tartó rablóprivatizációt koronázott meg.

Hazaárulás - szó szerint

Kedden a parlament fideszes többsége elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását. Így hazánk természeti erőforrásainak kiárusításából származó, több mint 270 milliárd forintos bevételt az Orbán-kormány az államadósság csökkentésére fordíthatja. S hogy mi fér bele az államadósság elleni harcba? Nos, ennek csak a fantázia szabhat határt.

Mint mondta, szomorúan vette tudomásul, hogy a termőföldnek, az egyik utolsó nemzeti vagyonunknak a kiárusítása pont annak a Fidesznek a regnálása alatt ment végbe, amely a 2010-es választási kampányában még azt ígérte, növelni fogja az állami földterületek mértékét.

Hangsúlyozta, a Jobbik a földárverések, a botrányos földbérleti pályázatok meghirdetése óta tiltakozik a privatizáció ellen, mert az nem a helyi érdekeket szolgálja. S ezt a tények is alátámasztják - utalt arra, hogy 500 millió forint felett költött a 30 legnagyobb vásárló.

Magyar Zoltán szerint az, hogy az árverésekből befolyt 270 milliárd forintot nem a Nemzeti Földalapról szóló törvényben rendelteknek megfelelően vidékfejlesztési és birtokpolitikai célokra fordítják, hanem ehelyett az államadósság csökkentésére költik, jelzi, milyen gyenge a kormányon belül az agrárképviselet.

"A kormányzat az eddigi összes adósság elleni küzdelmét elbukta"

- húzta alá a jobbikos politikus, aki szerint ezeket a milliárdokat a leszakadt vidéki régiók felzárkóztatására, a minőségi mezőgazdaság fellendítésére kellene fordítani.

Kiemelte, hogy minden minisztert bírálna hasonló esetben, de mivel ezt a javaslatot pont az FM nyújtotta be,

"ezért Fazekas Sándornak távoznia kell a kormányból"

- tette hozzá.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón arról tájékoztatott, hogy csak mindössze 130-140 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a programon keresztül vásárló gazdák. Ez azért is érdekes, mert kifejezetten jó kondíciókkal próbálta ösztönözni a hitelfelvételt a kormány. Szerinte az, hogy 140 milliárd forintot saját zsebből kifizettek a "földművesek" jól jelzi, hogy az állami földek nem azokhoz kerültek, akiket az állam ezzel meg akart segíteni.

Végre megvan a magyarázat a letepeledési kötvény megszüntetésére

Lázár János a 67-ik kormányinfón közölte: a kormány nem enged a Jobbik "zsarolásának", nem kötik össze a bevándorlás megállítását "pitiáner, piszlicsáré" ügyekkel, amely szerinte kisszerűség.Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a felminősítés miatt érdemben javult a külső államadósság helyzete, ezért vissza lehet térni a hagyományos eszközökhöz, vagyis nem lesz szükség a jövőben a kötvényekre.

Szintén csütörtökön vált hivatalossá, hogy az EU-s agrárpénzeket kezelő Magyar Vidékfejlesztési Hivatal is Lázár János alá fog kerülni, legalábbis addig, amíg azt nem szabják fel. Magyar Zoltán szerint ezzel nemcsak a termőföldet, de a kasszát is elvesztette a tárca.

"Elképzelhetetlen lenne egy tisztességes kormány egy agrártárca nélkül, de a jelenlegi keretek között az FM értelmét vesztette, mára csupán Fazekas Sándor játszótere lett"

– jelentette ki jobbikos politikus.