Eurobarometer: tízből kilenc magyar szerint elterjedt a korrupció hazánkban

Eurobarometer: tízből kilenc magyar szerint elterjedt a korrupció hazánkban

A magyarok 91 százalékának az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban; miközben az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést és a hatalommal való visszaélést

- derül ki az Eurobarométer friss felméréséből. A Népszava által közzétett kutatás szerint a 91 százalékhoz mérten csak a görögöknek, a ciprusiaknak és a horvátoknak lehangolóbb a véleménye hazája közállapotairól, míg az EU lakóinak átlagosan a 68 százaléka vélekedik hasonlóan.

Az Európai Bizottság megrendelésére végzett közvélemény-kutatás szerint arra a kérdésre, nőtt-e vagy csökkent a korrupció, az EU-átlag 41 százaléka felelte, hogy nőtt, és 9 százalékuk vélte úgy, hogy csökkent. A magyar megkérdezetteknél a válaszok megoszlása 61, illetve 9 százalék.

A március-áprilisban az EU 27 tagállamában elvégzett felmérés arra is rámutat, hogy mind hazánkban, mind uniós szinten a lakosság valamivel több mint fele úgy véli: a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző. Ez átlagosan 5 százalékpontos növekedés a három évvel korábbi adatokhoz képest. Ám kiugróan sok honfitársunk tartja az egészségügyet is a korrupció melegágyának, mintegy 46 százalékuk az uniós 29 százalékkal szemben.

A több mint 26 ezer ember megkérdezésével készült kutatás alapján az EU-s átlaghoz viszonyítva közel duplaannyi magyar vélekedett úgy, hogy elfogadható ajándékot adni, szívességet tenni vagy pénzt adni a közigazgatásban, illetve a közszolgálatban dolgozóknak valamilyen szolgáltatásért.

Ugyanakkor szembetűnő, hogy az Eurobarometer felmérése szerint három éve még az európai emberek 69 százaléka tartotta elfogadhatatlannak a korrupciót, idén már csak 63 százalékuk. Magyarország viszont a maga 39 százalékával a három legtoleránsabb tagállamok közé tartozik a korrupciót illetően: csak a csehek 34 és a lettek 30 százalékos aránya aggasztóbb.

Szintén beszédes, hogy

a hazai lakosság 74 százaléka szerint az üzleti siker egyetlen módja Magyarországon, ha egy vállalkozónak vannak politikai kapcsolatai, miközben ez az arány az EU-ban 53 százalék.

A felmérés alapján hazánkban a válaszadók 41 százaléka hathatósnak ítéli a kormány korrupcióellenes tevékenységét, ami 10 százalékkal jobb, mint az EU-átlag. Ugyanakkor tízből közel hét (69 százalék) uniós polgár egyetért azzal, hogy a magas szintű korrupciós ügyeket nem üldözik eléggé a hazájában. Magyarországon viszont tízből legalább nyolcan, 82 százalék gondolkodik így a kérdésben.