Európa Tanács: A közvéleménynek joga van tudni, kik lobbiznak a politikai döntéshozóknál

Európa Tanács: A közvéleménynek joga van tudni, kik lobbiznak a politikai döntéshozóknál

Figyelmeztettek, hogy elengedhetetlen a korrupcióellenes normák maradéktalan tiszteletben tartása.

A közvéleménynek joga van tudni, hogy kik befolyásolják a politikai döntéshozatalt, ezért a tagállamoknak növelniük kell a lobbizással kapcsolatos átláthatóságot és elszámoltathatóságot, csökkentve ezzel a korrupciós ügyek kockázatát - jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) csütörtökön közzétett, 2021-es éves jelentésében.

Elismerve a lobbitevékenység jogszerűségét, amely - mint írták - hozzájárulhat a demokratikus folyamatokhoz és a döntéshozatalhoz megfelelő információk birtokában, a szakértői csoport arra figyelmeztetett, hogy 

minden érintett részéről elengedhetetlen a korrupcióellenes normák maradéktalan tiszteletben tartása.

Kijelentették: a nyilvánosságnak tudnia kell, hogy kik próbálják befolyásolni a politikai döntéseket. A közvélemény tájékoztatása történhet a lobbisták nyilvántartásának közzététele által, amelynek tartalmaznia kell a formális és az informális kapcsolatfelvételeket, a kapcsolattartók kilétét, és a megvitatott témákat is. Az ilyen jellegű információkhoz való hozzáférésnek egyszerűnek és gyorsnak kell lennie - írták a szakértők az MTI szerint, egyben emlékeztetve: 

a kormányoknak szabályokat kell elfogadniuk, illetve javítaniuk kell meglévő intézkedéseiken a korrupciós kockázatok megelőzésére, különös tekintettel a parlamenti képviselőkre és a központi kormányzat felső vezetőire.

A GRECO jelentésében azt írta, a legtöbb tagállam előrehaladást ért el a parlamenti képviselők magatartási kódexének, valamint a kapcsolódó törvények és iránymutatások kidolgozásában, többek között az összeférhetetlenséggel, az ajándékok elfogadásával, valamint a lobbistákkal és az unión kívüli országokkal folytatott kapcsolattartás terén.

A korrupcióellenes küzdelem hatékonyságának általános javítását célzó, tavaly közzétett ajánlások végrehajtása azonban lassan halad, továbbra is kihívást jelentett a nemzeti parlamentek képviselőire vonatkozó ajánlások teljesítése. A tagállamok a vonatkozó ajánlások 36 százalékát hajtották végre teljes mértékben, szemben a bírák és az igazságszolgálatás függetlenségének biztosítására vonatkozó ajánlások 47 százalékos, és az ügyészekre vonatkozó, feddhetetlenséggel és összeférhetetlenséggel összefüggő ajánlások 54 százalékos végrehajtási arányával - írták.

A szakértők hozzátették azt is, hogy további erőfeszítéseket kell tenni a megfelelő intézkedések kidolgozására annak érdekében, hogy az ügyészségek mentesek legyenek minden befolyástól és beavatkozástól a büntetőügyek, különösen a nagy horderejű korrupciós ügyek kivizsgálása során.