Európából ne lehessen Magyarországra toloncolni egyetlen migránst sem

Mire Németország tízezreket küldene vissza, addigra a Jobbik egyértelműsíteni akarja: nem fogadunk onnan egyetlen migránst sem. 

Az ellenzéki politikus erről hétfő délutáni budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Hozzátette: a Jobbik megint két gondolattal a Fidesz-KDNP előtt jár. Utalt arra, hogy ehhez képest a kormány a Jobbik javaslatait elkésve, kilúgozott formában valósítja meg.

A Jobbik határozottan felszólítja a kormányt, hogy válaszoljon arra a kérdésre, hogy befogadja a Münchent, Bécset megjárt migránsokat vagy sem? Illetve, hogy mihez kezd azokkal a Nyugat-Európából érkező bevándorlókkal, akiket abba az országba küldenek vissza ahol először beléptek az Európai Unió területére? Egyúttal az ellenzéki párt azt kéri, hogy a kormány valljon színt kvóta ügyben, ha csak egyetlen egy migránst is befogadna ennek az életképtelen rendszernek az alapján.

A Jobbik rendelkezik megoldási javaslattal is: egyértelműen elutasítja a kvótarendszert és a visszatoloncolás intézményét is. Z. Kárpát Dániel szerint ugyan eddig 1000 fő alatti a visszatoloncoltak száma, de ez is sok. Tudni akarja a Jobbik, hogy mi ezeknek az embereknek a sorsa, hol vannak, mi lesz velük. Hangsúlyozta: elutasítja a migránsok befogadását, pláne azok integrálási kísérletét, hosszú távú letelepítését. Ha, Magyarország bármilyen módon, a kvóta alapján migránsokat fogadna be akkor a Jobbik ügydöntő népszavazást fog kezdeményezni, a feltett kérdést pedig úgy fogja megfogalmazni, hogy egyetlen egy „jövevényt” se kelljen akaratunk ellenére befogadni és ezt hazánk számára szavatolni lehessen.

Z. Kárpát Dániel szerint Magyarország számára nem áll rendelkezésére ahhoz elegendő eszközrendszer, hogy a hívatlan vendégek „brutális beözönlése” mellett ellássa a Nyugatot megjárt migránsokat is, a krízis így is kezd átcsapni a kormány feje felett. Ezért Röszke mellett erre is oda kell figyelni. Az országgyűlési képviselő emlékeztet arra, hogy a Jobbik nem tartja elfogadhatónak a lakott területeken létesített regisztrációs zónákat, tranzitzónákat, befogadó állomásokat vagy az ehhez hasonlatos intézményeket: sem Martonfán, sem Szentgotthárdon, sem Körmenden, sem az ország más településein. Legfeljebb a humanitárius segítséget tudja elfogadni, ami az ivóvizet, élelmet és a szállást jelent a migránsok számára arra a pár napra, ameddig kérelmüket elbírálják.