Négy európai ország előzött meg minket átoltottságban

Négy európai ország előzött meg minket átoltottságban

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, múlt vasárnappal lezárt adataiból az derül ki – írja a 24.hu –, hogy már négy ország előzött meg minket átoltottság tekintetében. 

Míg Magyarországon ugyanis a felnőtt lakosság kétharmada kapta meg a hat elérhető védőoltás valamelyikének első dózisát, úgy Izlandon már tízből nyolcan jutottak oltáshoz. Érdekesség, hogy a három héttel korábbi adatok szerint még az északi ország előtt álltunk.

Máltán Magyarországhoz hasonlóan csökkent az oltakozási kedv, azonban ott még így is három százalékponttal több ember jutott vakcinához eddig, mint hazánkban. Belgium és Finnország előttünk áll: mindkét országban 69 százalék körüli a legalább egy dózist kapó felnőttek aránya.

A portál számításai szerint az elmúlt négy hét növekedését figyelembe véve Magyarországot július közepére már beelőzheti Ausztria, Ciprus, Németország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Írország, Olaszország és Hollandia is. Azaz, ha folytatódik az elmúlt hónap trendje, éllovasokból a harminc résztvevős lista közepére csúszunk vissza.

Az elmúlt hét kapcsán továbbá elmondható, négy hónapos rekord dőlt meg: összesen 66 ezer embert oltottak be először koronavírus ellen. Ennél alacsonyabb heti adat csak február elején volt, ekkor 58 ezer magyar jutott vakcinához.

A június 14-i héten az oltottak háromnegyede (49 ezer fő) Pfizert kapott, a második legnépszerűbb oltóanyag az egydózisú Janssen volt, amit 7163 ember kapott meg. Kínai vakcinát alig ötezren kértek, Modernát 2600-an. Szputnyikból 2100 fogyott, míg AstraZenecából 545. 

Oltóanyagból pedig nemigen van hiány nálunk: a portál összesítése szerint eddig 15 millió dózis érkezett hazánkba, amiből 9,8 milliót használtunk fel. Második oltás 908 ezer embernek még nem volt esedékes múlt vasárnapig, így összesen 4,3 millió adag védőoltás áll rendelkezésre.