Az EU saját szerve akadályozhatja a szervezet egyik alapvető problémájának megoldását

Az Európai Unió Bíróságának elnöke – Paolo Mengozzi – úgy gondolja, hogy minden tagállam köteles humanitárius vízumot kiadni, bármely válságövezetből érkező harmadik országbeli állampolgárnak. A szervezet egyik legfőbb problémája jelenleg az, hogy nem tudják megfelelően kezelni a menekültválság okozta kihívásokat. A közelgő politikai fordulat, például, hogy Líbiában létesíthetnének milliós menekültközpontokat, elmozdíthatná erről a holtpontról Európát, de úgy tűnik, hogy az egyik saját szervük miatt ez meghiúsulhat. Ennek a változásnak az elmaradása könnyen megrengetheti Brüsszelt.

Paolo Mengozzi úgy látja, hogy ha komoly és bizonyítékokkal alátámasztott okokból vélelmezhető, hogy a megtagadás a nemzetközi védelemre váró személyeket kínzásnak vagy embertelen, megalázó bánásmódnak tenné ki, kötelező lenne a tagállamoknak humanitárius vízumot kiadni.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha valaki válságzónában él, egy repülőjegy birtokában szabadon beutazhat az unió területére, pusztán azért, hogy benyújthassa azt a kérelmet, amit nem is biztos, hogy megkap. További kérdéseket vet fel, hogy miképpen lehet elbírálni azokat az okokat, amik alapján vélelmezhető lenne, hogy jogos a beérkező igény, az ugye már előfordult, hogy számos bevándorló megvált okmányaitól, szírnek vallotta magát, és nagy valószínűséggel valamelyik év első napján született, hátha hamarabb kap pozitív elbírálást, hiszen Szíriában mégiscsak háború van.

Az ügy előzménye

Az intézet azt írja, hogy egy szír család vízumkérelmének az elutasítására vonatkozó – egyébként jelenleg is tartó – per miatt került napirendre ez a kérdés. 2016-ban egy aleppói házaspár, három gyermekükkel együtt, Belgium bejrúti nagykövetségén adtak be korlátozott területi érvényességű vízumkérelmet. Ezt elutasította a belga idegenrendészeti hivatal, a család pedig az EU bírósága elé vitte az ügyet.

Döntés még nem született, de a főtanácsnok véleménye általában döntő szokott lenni a határozatok születésekor.

Új lehetőséget kaphatnak a bevándorlók

Ha kötelező lesz a tagállamoknak humanitárius jellegű vízumot kiadni, akkor egy új jogi csatorna nyílik a válságövezetekben élők előtt. Ezzel könnyen feleslegessé válhat az EU-török megállapodás, értelmetlen lesz lezárni a balkáni útvonalat, véget érhet az alkudozás a befogadásokról.

Migrációs szakjogászok úgy látják, hogy Paolo Mengozzi indítványa jogilag helyes, azonban politikailag elhibázott. A döntés következményeire az uniós tagállamok egyszerűen nincsenek felkészülve és az eddigi menekültügyi politikát romba döntheti.