Eurostat: több mint 95 millió ember volt kitéve a szegénység kockázatának tavaly az EU-ban

Eurostat: több mint 95 millió ember volt kitéve a szegénység kockázatának tavaly az EU-ban

Ez az uniós tagállamok összlakosságának 22 százalékát jelenti, míg hazánkban ez az arány a teljes lakosságszámhoz viszonyítva 18,4 százalék volt.

Az Európai Unió lakosságának csaknem 22 százaléka, mintegy 95,3 millió ember volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának 2022-ben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

A frissen publikált jelentés szerint az érintett lakosság olyan háztartásban élt, amely a szegénység és a társadalmi kirekesztés, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés, vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek 2022-es száma és aránya közel megegyezik a 2021-es adatokkal, tavalyelőtt ugyanis 95,4 millió érintettről számoltak be a tagállami hatóságok, ami szintén az EU lakosságának mintegy 22 százalékának felelt meg.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya jelentősen eltérő volt az uniós országok között. A legmagasabb értékeket Romániából (34,4 százalék), Bulgáriából (32,2 százalék), Görögországból (26,3 százalék) és Spanyolországból (26 százalék) jelentették. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Csehországban (11,8 százalék), Szlovéniában (13,3 százalék) és Lengyelországban (15,9 százalék) regisztrálták.

A jelentésből az is kiderül, hogy

Magyarországon a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya a teljes lakosságszámhoz viszonyítva 18,4 százalék volt.

Címlapkép: Nagy István agrárminiszter, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa és ifjabb Mészáros Lőrinc (j-b) érkezik a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepének átadására a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn 2023. május 18-án. (MTI/Krizsán Csaba)