Ez a csapat most így jó, ahogy van - interjú a Sing Singgel

Megrögzött visszaesők – Interjú Váry Zoltán és Csarnoki Antal gitárosokkal.

 - Anti, mesélnél arról, hogy a Sing Sing utáni években mit csináltál? 
 
Csarnoki „Anti” Antal: - Én már a Sing Sing végleges leállása, tehát 1999 előtt éltem a kis civil életemet, így amikor feloszlott a csapat, teljes egyszerűséggel ledobtam minden hangszert és elmentem dolgozni. És a mai napig is ugyanazt a munkát végzem, egy saját vállalkozás keretén belül, amit akkor elkezdtem, hiába van most két zenekarom is. 
 
 - Ettől függetlenül valamilyen szinten figyelemmel kísérted a többiek munkásságát, tevékenységét?
 
Cs.A.: - Természetesen. Akkor amikor egy gyerekkel – mert tulajdonképpen egy zenekar az ember saját gyereke – megszűnik a kapcsolat, egy jó szülő azért fél szemmel mindig rajta tartja a szemét. Természetesen én is így tettem, mindig nyomon követtem, meghallgattam, hogy Csaba, Hangya, Cerka és Marci mibe fogott. Jóleső érzés volt mindig azt hallani róluk, hogy még mindig csinálják, és, hogy jól is „működik” számukra a muzsikus élet. 
 
 - Az előbb azt mondtad, hogy letetted a gitárt. Ezt úgy kell érteni, hogy nem is gyakoroltál?
 
Cs.A.: - Ezt olyan szinten értsd, hogy hét évig nem nyúltam semmilyen hangszerhez. Abszolút nem foglalkoztam vele. Néha éreztem a hiányát, de akkor így döntöttem. 
 
 - 2010-ben lettél teljes jogú Irígy Hónaljmirigy tag, de előtte pár évig már a csapat kisegítőzenésze voltál. Ezek szerint nekik köszönhető, hogy újra aktív üzemmódba kapcsoltál?
 
Cs.A.: - Már ezt megelőzően is elővetegettem a gitárt, mert a fiamat is érdekelte, és vásároltam új hangszereket is. Pengetgettem, és akkor már egy kicsikét előkapargatva a kis tudást, szoktatgattam magam a játékhoz. Aztán, 2007-ben, egy véletlen során, Sipos Peti – akivel már nagyon régóta barátok vagyunk – megkeresett egy úgymond visszautasíthatatlan ajánlattal. Ez alapján először, mint háttérzenész kellett gitároznom az élő Mirigy koncerteken, tehát elmondható, hogy ez hozott vissza a zenész életbe.
 
 - Ha már az egyik Sipost szóba hoztad, gyorsan lendüljünk át a Sing Sing-hez. Szerinted is jó választás volt a „kis Sipi”, tehát Tomi bevétele a csapatba?
 
Cs.A.: - Szerintem a lehető legjobb választás volt! De ezt megelőzően Hangyával már elég sokszor beszéltünk arról, hogy mi lenne, ha… Én nagyon sokat hallottam Tomit a Mirigyben énekelni, többek között régi Sing Sing dalokat is, és elgondolkodtam, hogy lehet, hogy nem lenne rossz ötlet, ha ő lenne a frontemberünk. Ugye, nálunk Abaházy Csabi nem egy szimpla énekes volt, hanem egy vérbeli frontember is, tehát nem mondom, hogy könnyű feladat őt helyettesíteni, de úgy érzem, hogy megtaláltuk a tökéletes embert erre a posztra.
 
 - Akkor kijelenthető, hogy te javasoltad, hogy Tomi legyen az énekesetek?
 
Cs.A.: - Hát, igazából én javasoltam. (nevet) De természetesen mindezek előtt megkérdeztem, hogy egyáltalán elvállalná-e, és azt válaszolta, hogy neki ez nagyon megtisztelő feladat lenne… és ez lett belőle hál’ Istennek. 
 
 
 - Zoli, neked is ez a véleményed erről?
 
Váry „Marci” Zoltán: - Tomi egy istenadta tehetség, nagyszerű frontember és kiváló énekes, plusz még igen jó arc is. (nevet) Nagy rizikó lett volna egy tök ismeretlen, olyan énekessel belevágnunk, akinek még nincs rutinja. Tomi kézenfekvő megoldás volt, ráadásul mindig is szerette a Sing Sing-et, legalábbis ezt mondja. (nevet)
 
 - Neked mennyiben más most, hogy nem dobosként, hanem gitárosként adod elő a Sing Sing slágereket? Nehezebb vagy könnyebb a feladatod, melyik posztot érzed magadhoz közel állóbbnak, melyikben érzed jobban magad? Ha egyáltalán lehet különbséget tenni…
 
V.Z.: - Abszolút lehet különbséget tenni. Anno a számok jórésze velem, mint dobossal születtek – leszámítva az első két lemezt, amikor még Pöpi dobolt – így bennem úgy éltek a Sing Sing inaktív korszakában is ezek a dalok. Roppant furcsa volt újra megtanulni ezeket egy másik hangszeren, de ez is egy feladat, amit meg kell tudni oldania egy profi zenésznek. (nevet)
 
 
 - Az új lemezt nyitó négy szám után egy velős válogatás hallható a korongon. Nagy harc volt köztetek, hogy melyik régi dalok kerüljenek fel a lemezre, vagy hamar meg tudtatok egyezni?
 
Cs.A.: - A mostani Sing Sing felállás esetében abszolút nem lehet beszélni harcról. Tökéletes a harmónia közöttünk, nagyon jó a csapat. Mindenről közösen döntünk, mindent megbeszélünk, nincs vita. Ebben az esetben sem volt.
 
V.Z.: - Elég hamar konszenzus született, a nagy „alapvetésekben” egyetértettünk és csak egy pár szám volt, amin agyaltunk, hiszen azért jó pár akkori nagy sikerdal lemaradt erről az albumról.
 
 - Az is közös döntés volt, hogy ne egy csak vadonatúj számokat tartalmazó lemez készüljön, hanem egy válogatás, megtoldva néhány új dallal?
 
Cs.A.: - Igen. Elkezdtünk írogatni a dalokat, de ezzel a néhánnyal most még puhatolózunk. Ugye, mi a saját magunk szórakoztatására is csináljuk az egészet, mert ez a történet főként erről szól. Úgy gondoltuk, hogy akik nem jönnek el egy Sing Sing koncertre, azok Tomi hangjával is hallhassák a régi dalainkat.
 
V.Z.: - Úgy gondoltuk és gondoljuk most is, hogy nem szabad 10-12 új dalt egyszerre az emberek nyakába zúdítani így több, mint tizenöt év kimaradtával. Más ez a zenei piac már mint akkoriban volt.
 
 
 - Nektek milyen érzés 2015-ös minőségben – újra feljátszva, valamint a mai technikai színvonalon rögzítve – és Tomi előadásában hallani a régi dalaitokat?
 
Cs.A.: - Nekem nagyon-nagyon jó. Még számomra is újdonság ez, de teljesen elégedett vagyok. Személy szerint – de az egész zenekar nevében is mondhatom, hogy – azt kaptam Tomitól is, és a többiektől is, amit vártam.
 
V.Z.: - Sajnos a régi lemezeink, főleg az első három hangzásvilága elég sok kívánnivalót hagyott maga után, így nagyon élveztük a közös munkát Závodi Gabival, akinek a segítségével új életet leheltünk a régi dalokba – a végeredmény önmagáért beszél!
 
 - Anti, a koncerteken az nem szokatlan, hogy Cerka helyén most Zoli a gitáros partnered?
 
Cs.A.: - Abszolút nem, sőt nagyon büszke vagyok, mert ő ezzel nem kis dolgot rakott le az asztalra. Tökéletesen megállja a helyét. Persze van rutinja, mert az elmúlt húsz évben Starchild-ként szétgitározta magát a Kiss Forever Band-ben. (nevet) Úgyhogy szerintem nagyon jó választás, és ezért nem fogok és nem is tudok semmi negatívumot mondani erről az új szerepköréről. Én azt mondom, hogy ez a csapat most így jó, ahogy van.
 
 
 - Volt valami előzetes megbeszélés, egyeztetés, hogy ki hozhat dalt, netán, hogy milyen hangulatú legyen, vagy teljesen szabad kezetek volt az alkotómunka során?
 
Cs.A.: - Teljes mértékben. Nálunk semmilyen szabály nincsen. Akinek van valamilyen témája vagy dalötlete, azt lehozza próbára és megmutatja a zenekarnak. Mi meg megcsináljuk. Egyszerűen csak sodródunk és dolgozunk. 
 
V.Z.: - Mivel a régi fő dalszerzőnk, Cerka már nem a zenekar tagja, így hárman maradtunk zeneírók Antival és Hangyával. Megnéztük kinek mije van a tarsolyában és együtt döntöttünk. Nem volt „versenyfutás”,  de szerintem így még érdekesebb, hogy a négy új dal mindhármunk keze munkáját viseli, kiegészítve Sipos Tomi és Barbaró Attila szövegeivel.
 
 - A tavaszi, Hangyával készült interjúnkban ő azt mondta, hogy mindegyik új szerzeményhez készül majd klip. Három már megjelent, viszont, Zoli, pont a te számoddal még adósak vagytok. Ehhez is várható majd? Ha igen, kb. mikorra tervezitek a rögzítését és a megjelenését?
 
V.Z.: - Abban maradtunk, hogy az én dalom hangulata nagyobb költségvetésű videót igényel, ezért megvárjuk, amíg összejön egy kis tőke, amivel már neki tudunk rugaszkodni. Remélem a télen még erre is forgatunk klipet.
 
 - A kiadvány egy – Feltételesen szabadlábon címet viselő – DVD korongot is tartalmaz, amire a Sing Sing 25 Barba Negra-s buli anyaga került. Milyen emlékeket őriztek erről az estéről?
 
Cs.A.: - Nem tudok semmiféle pluszt kiemelni, mert nekem tulajdonképpen a Sing Sing újjáalakulása óta adott összes koncertünk nagyon felemelő, jó érzéssel tölt el mindig. Nagyon jó a zenekarral játszani, nekem csak pozitív élményeim vannak mindegyik buliról. Remélem, hogy ez így is marad.
 
V.Z.: - Ez egy kiváló esszenciája az újkori Sing Sing koncertek hangulatának, így mindenkinek ajánlom! Mivel koncertről koncertre változtatjuk egy picit a műsort és mindig más a vendég, emiatt is unikum.
 
 - Meg vagytok elégedve a fellépések gyakoriságával? Vagy a Zorall, a KFB, és a Mirigy mellett nem is igazán marad lehetőségetek sűríteni ezeken?
 
Cs.A.: - Mi eleve úgy indultunk a zenekarral, hogy megbeszéltük, hogy szeretnénk nívós helyeken, jó közönség előtt játszani. És ha egy évben csak három koncertünk lesz, akkor csak annyit csinálunk. Ha erre sincs esély, akkor szépen letakarjuk a hangszereket, és ennyi.
 
V.Z.: - Így igaz. Már a legelején abba maradtunk, hogy egyrészt az egyéb zenekaraink elfoglaltságai miatt, illetve, hogy fenn tudjuk tartani az érdeklődést a Sing Sing iránt, hosszú távon inkább kevesebbet játszunk, de annak adjuk meg a módját. Nem szeretnénk abba a hibába esni, mint más „comeback” együttesek, hogy rövid idő alatt ellaposodik a történet, mert túl sokat játszanak…
 
 
 - Hogy látjátok, érzitek, a közönség hamar elfogadta ezt a kissé módosított felállást?
 
Cs.A.: - Az eddigi visszajelzések mindenképpen biztatóak, a mostani viszonyok között mind a videóink nézettsége, mind a koncertjeink látogatottsága, hangulata nagyon jó, nem panaszkodhatunk.
 
 - Kívülről egy nagyon kiegyensúlyozott és elégedett, görcsmentes, kizárólag örömzenélést produkáló csapatnak tűntök…
 
V.Z.: - Jól látod a dolgot, ez pontosan erről szól. Nagyon jól érezzük magunkat együtt és ez le is kell, hogy sugározzon a színpadról!
 
A Sing Sing következő koncertje november 21-én, a Barba Negra-ban kerül megrendezésre.