Ez már egy újvilág: vagy zöld, vagy szabadságpárti lesz Ausztria

Ausztria új utakra lép. A régi dogmák már nem megfelelőek.

A választás kimenetele évtizedek óta nem volt ennyire bizonytalan: egyre több biztos pártválasztó fordít hátat a koalíciós pártoknak, ezek jelöltjei alulmaradhatnak, és rendkívül sok a bizonytalan szavazó.

A legutóbbi felmérések egybehangzó eredménye szerint a Zöldek pártja által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb. Őt követi szorosan Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, valamint a függetlenként induló Irmgard Griss. A szociáldemokrata jelölt, Rudolf Hundstorfer és a néppárti Andreas Khol náluk jóval kevesebb szavazatra számíthat, és a népszerűségi sorrendet a szintén független Richard Lugner zárja.

Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, a négy hét múlva tartandó második fordulóban dől majd el a verseny.

Változnak az idők

A jelenlegi állás szerint valószínűleg Van der Bellen és Hofer jut majd be a május 22-én rendezendő második fordulóba. Eddig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) adta a szövetségi elnököt, így történelmi eredmény születhet.

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába.

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.

Az utolsó szavazóhelyiség 17 órakor zár, az első hivatalos részeredmények is ekkorra várhatók.