Ez nem egy Guinness-rekord kísérlet! 11 ezer 307 embert tartóztattak le Bangladesben

A rendőrség a szélsőségesek ellen indult meg.

A vallási kisebbségek tagjait és értelmiségieket támadó szélsőségesek és más bűnözők elleni átfogó hatósági fellépés "negyedik napján 3115 embert vettünk őrizetbe" - tette hozzá a szóvivő. Közülük legalább 26 esetében erős a gyanú, hogy iszlamistákkal van dolgunk - folytatta Ahszán.

A bangladesi rendőrség az akció első három napjában 8192 embert, köztük 119 iszlamistát fogott el. A 145 feltételezett szélsőséges közül legtöbben az iszlám jog, a saría bevezetéséért küzdő Dzsamaat-ul-Mudzsáhidín Banglades (JMB) nevű, betiltott csoport tagja, amely az utóbbi években számtalan véres merényletet követett el a dél-ázsiai országban.
A rendőrség kedden társaival együtt a JMB egyik vezetőjét, Garib Ullahot is kézre kerítette a fővárostól, Dakkától 122 kilométerre fekvő, erdei rejtekhelyén. A hatóságok tájékoztatása szerint az elfogottaknak csak egy kisebb része iszlamista csoportok tagja, többségüket kábítószerrel, illetve fegyverviseléssel kapcsolatos visszaélésekkel és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

Sejk Haszina Vazed kormányfő szombaton azt ígérte, hogy "minden egyes gyilkost" őrizetbe vesznek, és megpróbálnak véget vetni az utóbbi hetekben felerősödött erőszakhullámnak.

Az utóbbi egy hétben egy idős hindu pappal, egy hindu kolostor önkéntes dolgozójával és egy keresztény eladóval végeztek bozótvágó késekkel felfegyverkezett ismeretlenek. A gyilkosságok elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) jelentkezett, noha a kormány tagadja, hogy az országban jelen lenne a dzsihadista fegyveres szervezet.