A kormánynak valójában fogalma sincs arról, hogy hány magyar fagy halálra évente

A kormánynak valójában fogalma sincs arról, hogy hány magyar fagy halálra évente

Ez már csak azért is érdekes, mert

a humántárca januárban egyszerű hangulatkeltésnek titulálta, hogy a Magyar Szociális Fórum adatai szerint január 19-ére az idei tél már 95 fagyhalált követelt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ugyanakkor nem tudta megindokolni, hogy milyen alapon feltételezi a hangulatkeltést a szervezet kapcsán, de pontos számokkal sem tudott szolgálni. 

Az elmúlt 10 nap alatt 21 magyar fagyott halálra

Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig - jelentette a Magyar Szociális Fórum. Az emberjogi szervezet szerint az idén is ismétlődő, szakadatlanná vált tömeges fagyhalál arra utal, hogy hazánkban hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 ember életébe került.

Az is kiderült, hogy miért. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Belügyminisztériumnál érdeklődött a témában, arra kérdezett rá, hogy 

  • pontosan hány olyan rendkívüli haláleset történt országosan, aminek az oka kihűlés volt 2019.november 1-je és 2020. január 20-a között;
  • pontosan hány ember vesztette életét kihűlés miatt országosan 2019-ben;
  • hány ember halt meg kihűlés miatt a saját lakásában 2019-ben?

A Pintér Sándor belügyér helyett választ adó Kontrát Károly államtitkár viszont egyáltalán nem volt olyan cinikus, mint az EMMI.

Mint kiderült,

a tárca teljes körű, az elhalálozás okát kétséget kizáróan - orvosi szakvéleménnyel alátámasztottan - megállapító adatokat tartalmazó nyilvántartással nem rendelkezik,

sőt, a rendőrség sem minden esetben szerez tudomást az ilyen jellegű halálesetekről. 

A Magyar Szociális Fórum a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva egyébként közölte, a rendszerváltás óta 8500 fagyhalált regisztráltak hazánkban - ezek jelentős része a fűtetlen lakásokban következett be.