Elismerte hibáját, lemondott az ózdi alpolgármester

Elismerte hibáját, lemondott az ózdi alpolgármester

A Telex értesülése szerint október 31-i hatállyal lemondott Ózd alpolgármestere, Farkas Péter Barnabás, akiről az előválasztási kampány alatt több évvel ezelőtt készült fotók jelentek meg arról, hogy egy lengyel holokausztmúzeum előtt kart lengetett.

A lap szerint Farkas, aki a fotók megjelenése után bocsánatot kért a zsidó közösségtől, továbbra is önkormányzati képviselő marad.

A jobbikos alpolgármester az ellenzéki előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében indult volna a jelöltségért, de végül – vélhetően nem függetlenül a botránytól – 48-52 arányban alulmaradt ellenfelével szemben.

Az ügy érdekessége, hogy az alapvetően Farkas lejáratását célzó leleplezést követő események egyik résztvevője a korábbi alpolgármester, az ex-jobbikos Fidrus Péter volt, aki bizalmatlansági eljárást indíttatott Farkassal szemben. Ugyanakkor időközben Fidrusról is megjelent egy kép, ami ugyanott készült, ugyanakkor, és ugyanúgy karlendítést mutat, tehát végül ellene is bizalmatlansági indult, aminek eredménye egyelőre nem ismert.

Farkas Péter Barnabás nem várta meg az önkormányzati döntést, még azelőtt lemondott pozíciójáról.

Janiczak Dávid jobbikos ózdi polgármester Facebook-posztjában megerősítette, hogy ma tárgyalta volna a képviselő-testület Fidrus Péter Farkas Péter Barnabás ellen indított indítványát, miszerint az összeférhetetlenséget megállapítva szűnjön meg alpolgármesteri tisztsége.

"Alpolgármester úr az ülés előtt benyújtotta hozzám lemondását, így az indítvány tárgya okafogyottá vált, az eljárást a testület megszüntette. Hivatalát 2021. október 31-ig látja el."

A városvezető szerint a legfontosabb most a nyugalom megteremtése, az egység létrehozása, és a városban a politikai béke elérése.