Félelmetes: 34 tonna GM-kukorica vetőmagra bukkantak hazánkban

Az a baj, hogy erre egy véletlenszerű ellenőrzés során bukkantak. Egyébként kukoricabogár-rezisztens, szóval biztos finom.

Ez a hír önmagában is megdöbbentő, hiszen a vetőmag menyisége, a 34 tonna eleve figyelemreméltó, másrészt viszont a készletre egy szúrópróba szerű vizsgálat után találtak rá, és a közleményből kiderül: a Nébih évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5 százalékát, az import tételek 10 százalékát választják ki kockázatértékelés alapján GMO vizsgálatra. Mindössze...
 
Mivel a kormányzat tájékoztatott a fogásról, ezért fontosnak tartották kiemelni, hogy Magyarország GMO-mentességét az ország Alaptörvénye is rögzíti.
 
A legkisebb tiszteletlenség nélkül állíthatjuk, hogy valószínűleg egy Monsanto méretű és típusú vállalatot egyáltalán nem hat meg az a gránitszilárdságúnak mondott iromány.
 
Főleg, ha magával a Monsantoval van dolgunk.
 
A génkezelt növények okozta szennyeződésekkel az a baj, hogy szabad szemmel nem vehető észre a folyamat. Ez nem olyan, mintha egy kórokozó, vagy egy állat végezne pusztítást. Viszont, ha egyszer beette magát a környezetbe a génmanipulált pollen, onnan már nagyon nehezen irtható ki, már ha egyáltalán lehetséges az.
 
Idén februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukorica tételt jelölt ki GMO ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzés során.
 
Ennek eredményeként a Nébih Központi Vetőmag-vizsgálati Laboratóriumába beküldött mintákból az egyik hibridkukorica vetőmagtételnél GMO-szennyezettséget állapítottak meg. A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítás jelenlétét.
 
Nos, aki egy kicsit járatos a GMO-témában, annak a MON kódjelzés láttán összeszorulhat a gyomra. A MON ugyanis a Monsantora utal, azaz hiába a kormányzati nagy szavak, a GMO jelen van hazánkban, sőt ahogy azt korábban írtuk, az Orbán-kormány nyithatja meg Európa kapuit az Amerikából érkező génkezelt élelmiszer-ipari termékek előtt.
 
A MON 88017 egy kukoricabogár-rezisztens GM-kukorica, a MON 863 kódjelű bogár-rezisztens konstrukció újabb változata. Más szóval, a hibridfajták egyik klasszikusával állunk szemben.
 
Azt is tudni kell, hogy a Monsanto termékét, a MON 88017 transzgént tartalmazó GM-kukorica számára 2009-ben, az Európai Bizottság (EB) megadta az import engedélyt élelmiszerként és takarmányként való felhasználásra! A kérelmező a Monsanto volt, a benyújtás helye pedig Csehország.
 
Hihetetlenül hangzik, de az EB 2009-es határozatának indoklásában szerepel, hogy a forgalomba hozatal utáni felügyeleti követelmények felülvizsgálata, módosítása az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek felhasználása tekintetében nem szükséges.
 
Egyébként az FM tájékoztatása szerint a laboratóriumi eredmények alapján Nébih haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel forgalmazójával, a Bázismag Kft.-vel szemben. A tételt hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik.
 
Már csak azt kellene kideríteni, mi a fenét keresett hazánkban ez a finomság?
 
(Kérdéseinket eljuttattuk a Hivatalhoz is, természetesen, amint választ kapunk, közöljük azt.)