Felelős nincs: meghalt egy beteg kislány, akit kétszer is hazaküldtek az orvosok

Felelős nincs: meghalt egy beteg kislány, akit kétszer is hazaküldtek az orvosok

Nincs itt semmi látnivaló, hiába látta többször is orvos a nagyecsedi lányt, haláláért senki sem felelős – ezt állapította meg az NNGYK vizsgálata.

Arról, hogy milyen katasztrofális állapotban van az egészségügy hazánkba, már sokan – köztük neves szakértők – sokféleképpen írtak, azonban a 14 éve regnáló kormányhoz valahogy nem jut el az infó. Vagy eljut, csak pont nem érdekli, hiszen a miniszterek, államtitkárok, képviselők busás fizetéséből telik magánklinikára és -orvosra. Akik nincsenek ilyen kivételezett helyzetben, kénytelenek saját bőrükön megtapasztalni, mennyire rossz a helyzet. Hát rossz, esetenként egyenesen tragikus.

Az orvos azt mondta, ő nem Jézus

Niki, a 13 éves nagyecsedi lány januárban tüdőgyulladásban meghalt, szülei szerint az orvosok későn ismerték fel, milyen nagy a baj – számol be az RTL Híradó. A csatorna birtokába jutott részletes szakvéleményből kiderül, mi is történt pontosan: a szülők torokfájással, lázzal és hányingerrel vitték el a lányukat a háziorvoshoz, aki otthoni kúrálást írt elő. Másnap hiába hívták a rendelőt telefonon, hogy 39 fokos láza lett a gyereknek, az orvos nem rendelte vissza őket.

„Nem azt mondta, hogy hozza vissza a lányát, hogy nézzem meg, hogy mi van vele, hanem azt, hogy ő nem Jézus, és vetett egy keresztet. Egy nap alatt nem tudja meggyógyítani”

– idézte fel az apa. Aznap estére mellkasfájdalom miatt a lányt a mátészalkai orvosi ügyeletre vitték. Ott vírusfertőzést állapítottak meg, és megint hazaküldték őket. Három óra múlva Niki vért hányt, ekkor már a mátészalkai gyermeksürgősségire vitték be a szülei. Onnan a nyíregyházi kórházba került, tüdőgyulladással. Fájt a szíve, végül a légzése is leállt.

„Hazaküldenek. És pár óra múlva meg kritikus állapotban van? Vissza kell mennünk a kórházba? Ha feljebb küldött volna az ambulanciára, akkor az én lányom a mai napig élne”

– mondta az édesanya az RTL-nek. Az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vizsgálatot rendelt el, majd megállapították, hogy senki sem hibás.

A család nem tudja elfogadni, hogy gyermekük halálának nincs felelőse.

Ezért most ügyvédjükkel a rendőrségi nyomozás eredményét várják. A vizsgálati dokumentumokban az áll, Nikinél az influenzavírus egyik szövődménye alakult ki, ez vezetett a halálához.

Nem lehet eltagadni, hogy a magyar egészségügy több sebből vérzik – egyre jobban és egyre nagyobb sebekből.

Ehhez hasonló tragikus történetet már rengeteget hallhattunk az elmúlt pár évben. Nincs elég háziorvos, szakember, kórházak egész osztályokat zárnak le, szülni csak bizonyos időpontokban lehet, bizonyos helyeken, végtelenek a várólisták és kórházakban se szappan, se vécépapír. Látni kell, hogy mindezért nem egy-egy ember felelős elsősorban, hanem az, aki engedi a rendszert így működni. Amíg Orbán Viktor és a sleppje az az egészségügy kárára (is) költi az adónkat, addig tragédiák is lesznek – méghozzá egyre több.