Burkolt beismerés: Pintér alacsonyabb ellátottságú osztályokra küldené a nőket szülni

Burkolt beismerés: Pintér alacsonyabb ellátottságú osztályokra küldené a nőket szülni

Egészen megrázó tervvel állt elő a Belügyminisztérium. A komplikációmentesen várandós nőket alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokra küldenék.

Bevezetnék az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban egy miniszteri rendelettervezet szerint, ami azt jelenti, hogy a nők komplikációmentes várandósság – és még több más feltétel teljesülése – esetén alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének – írta meg a HVG alapján a Telex. Erre a fideszes tervre lap egy társadalmi egyeztetésre február végén kiírt tervezet alapján bukkant rá.

A szülészeti ellátásban most a II. és III. progresszivitási szintű ellátás elérhető. A "II." koraszülött intenzív nélküli szülészeteket jelent, 24 órás neonatológus ellátással. A "III."-on pedig koraszülött intenzív osztályok is működnek.

Az I. progresszivitási szintű, gyakorlatilag alapellátásba a kockázatmentes várandósok kerülhetnének be. Valamint feltételként szabnák meg, hogy az anya 18 év feletti legyen. Első szülésnél pedig 40 év alatti, a terhesség a betöltött 37. és 41. hét között legyen, a magzat pedig ne legyen farfekvéses. Kizáró tényező még néhány betegség, fertőzés, ikerterhesség, de a korábbi császármetszés is. A feltételek megegyeznek egyébként az intézményen kívül szülésével.

Olyan osztályokon szülnének, ahol még újszülöttgyógyász sincs!

Ezeken az osztályokon nem lenne koraszülött intenzív, de még neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász sem állna rendelkezésre 24 órában sem. Ahogy újszülött-szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 perces távolságban elérhetőnek kellene lennie ennek az ellátásnak is.

Ezeknek az osztályoknak biztosítaniuk kellene a sürgősségi szüléslevezetést és ambuláns szülészeti ellátást, illetve minden ilyen helyen lennie kellene egy császármetszés végzésére alkalmas műtőnek.

A Belügyminisztérium a lap megkeresésére azt írta, hogy az intézmények kiválasztása még folyamatban van. Megkérdezték azt is, miért van szükség az alapfokú szülészeti ellátásra. A minisztérium azt állítja, a lakossági igények hívják életre azt, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.

Kérdés, hogy milyen lakossági igényről beszélnek. Ki szeretne alacsonyabb ellátottságú kórházban szülni?

Nem meglepő módon akadnak is olyanok, akik szerint a szülészeteket is nagyban érintő szakorvoshiányt szeretné orvosolni az Orbán-kormány ezzel az átalakítással.

(Fotó: Az új év első fővárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén. Hunor Pál császármetszéssel jött világra éjfél után 1 perccel, 54 centiméterrel és 3350 grammal. MTI/Mónus Márton)