Nincs elég orvos, így fél évre leáll a tüdőgyógyászati járóbeteg-ellátás Dunaújvárosban

Nincs elég orvos, így fél évre leáll a tüdőgyógyászati járóbeteg-ellátás Dunaújvárosban

A probléma azonban ennél átfogóbb, mivel országszerte több kórházban szűnnek meg ellátások. Van, ahol a daganatos betegeknek a 60 kilométerrel távolabbi városba kell eljutniuk.

Orvoshiány miatt szeptemberig leáll a tüdőgyógyászati járóbeteg-szakellátás Dunaújvárosban, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben - írta meg az rtl.hu a a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján megjelent határozat alapján.

Az RTL Híradónak a dunaújvárosiak arról beszéltek, hogy a szakemberhiány miatt korábban már más egészségügyi ellátásért, például kardiológia miatt is Székesfehérvárra kellett utazniuk.

Mint megjegyzik, országszerte több kórházban szűnnek meg ellátások, február 21-én

csaknem 30 határozat jelent meg leálló vagy szünetelő kórházi ellátásokról.

Kapuváron például az onkológiai járóbeteg szakellátás szünetel, ebből adódóan a daganatos betegeknek 60 kilométerrel messzebb, Győrbe kell utazniuk - számolt be a hvg.hu. Emellett Kisbéren szintén a humánerőforrás gondjaival küzdenek, ott a pszichiátriai szakrendelés lesz ritkában elérhető, de nem tudják biztosítani a csecsemők ultrahangos csípőszűrését sem.

A csatorna híradójának nyilatkozó szakértő szerint a betegek a megyei kórházakban jobb ellátást kaphatnak. Takács Péter egészségügyi államtitkár a napokban egyébiránt a kórházszövetség konferenciáján arról beszélt, hogy a magánkórházakat is bevonják a közfinanszírozásba, előreláthatólag 2026-ig. Az egészségügyi szakértő szerint viszont ennek a bevezetéséhez sok kérdést kell még tisztázni.

(Címlapkép: Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet - Facebook)