„Felelőtlennek” tartja a görög kormányt a német pénzügyminiszter

„Azok alapján, amit a technikai megbeszélésekről hallottam, nagyon szkeptikus vagyok, hogy sikerül-e egyezségre jutniuk az eurózóna pénzügyminisztereinek a hétfői találkozón” – nyilatkozta Wolfgang Schäuble a Deutschlandfunk rádiónak.
 
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök megválasztása után megerősítette, hogy nem engedi Görögországot „visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába”. Ciprasz korábban közölte, hogy nem kívánják meghosszabbítani az Athént segítő, 240 milliárd eurós pénzügyi programot és a kormány saját reformtervet készít.
 
Wolfgang Schäuble szerint az új görög kormány egy „hatalmas pókerjátszmaként” kezeli a helyzetet. A pénzügyminiszter sajnálja a görögöket, mert olyan kormányt választottak meg, amely pillanatnyilag „felelőtlenül” viselkedik.
 
A rádióban Görögországnak az eurózónából való kilépéséről is kérdezték a német minisztert. Wolfgang Schäuble hangsúlyozta, hogy ők „nem ezt akarják”, de ebben a kérdésben görög kollégájának, Janisz Varufakisz pénzügyminiszternek kell döntést hoznia.