Félmilliárd dolláros hitelt vett fel Ukrajna

A Világbank ügyvezető igazgató tanácsa úgy döntött, hogy 500 millió dollár hitelt folyósít Ukrajnának az ország pénzügyi szektorának megerősítésére - jelentették szerdán ukrán hírforrások a pénzügyi intézmény sajtószolgálatának közlésére hivatkozva.
 
Qimiao Fan, a Világbank ukrajnai ügyekben illetékes igazgatója egyúttal a reformok felgyorsítására szólította fel az ukrán kormányzatot. "Csakis reformok útján lehet a stabilitást helyreállítani és újra gazdasági növekedést elérni Ukrajnában" - hangoztatta. Elismeréssel szólt ugyanakkor az ukrán kormánynak a gazdasági reformok terén elért eddigi eredményeiről, kijelentve, hogy a Világbank már látja a stabilizálódás első jeleit Ukrajnában.
 
A most elkülönített hitelt persze nem arra használhatják az ukránok, amire akarják. A Világbank jó neoliberális szokás kikötötte, hogy ezt az összeget elsősorban "a pénzügyi szektor stabilizálására", azon belül is elsősorban

a bankszektor megerősítésére 

kell költeni. 
 
A félmilliárd dolláros hitel egy széleskörű pénzügyi támogatási csomag része, amelynek keretében idén összesen kétmilliárd dollár hitel folyósítását helyezte kilátásba Kijevnek a Világbank. Tavaly májusban a program keretében Ukrajna 750 millió dollár hitelt kapott.