Büncselekmény hiányában a rendőrség nem nyomoz a felújított orosz metrókocsik ügyében

Büncselekmény hiányában a rendőrség nem nyomoz a felújított orosz metrókocsik ügyében

Ami történt, nem bűncselekmény

- olvasható a HVG honlapján a rendőrség álláspontja, miután a hatóság elutasította a Fővárosi Önkormányzat feljelentését a Tarlós-érában levezényelt járműfelújítás ügyében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a lapnak úgy fogalmazott, “mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”, ezért a feljelentés elutasításáról határoztak április 22-én. Vagyis,  bűncselekmény hiányában nem indul nyomozás az orosz Metrowagonmash céggel 2015-ben kötött szerződés ügyében, noha a március közepén, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes által – a közgyűlés többségét adó négy koalíciós frakció vezetőjének nevében – ismeretlen tettes ellen tett feljelentés a számviteli és más pénzügyi tárgyú törvények megsértését vetette fel. 

Klímaberendezés nélküli, elavult metrókocsikat kaptunk közel 70 milliárd forintért, ezért természetesen valakinek felelnie kell!

Ezzel indokolta Karácsony Gergely főpolgármester tavasszal a feljelentést, de már korábban, a 2019-es önkormányzati választás  kampányában úgy fogalmazott, hogy ezért “valakinek egy jogállamban börtönbe kéne mennie.”

A nyomozás megszüntetése előtt a Nemzeti Nyomozó Iroda egyébként egyszer már “visszadobta” a feljelentést a fővárosnak és feljelentés-kiegészítést rendelt el, amit a főváros meg is tett. A BKV és az orosz cég 2015. augusztusában írta alá a 3-as metró járműveinek “korszerűsítéssel egybekötött felújításáról” a szerződést: 219,2 millió euróba – mintegy 69 milliárd forintba – került a 37, egyenként hat kocsiból álló szerelvény felújítása. A Metrowagonmash azonban csúszott az ütemezéssel, majd a 2017 tavaszától forgalomba álló kocsikat meghibásodások miatt időlegesen ki kellett vonni a forgalomból. Volt, amikor az ajtók nem nyíltak ki, több szerelvény hamar elkezdett rozsdásodni, de sok baj volt az illesztésekkel és az üléseket is cserélni kellett.