Ferenc pápa a klímacsúcson: napjainkban a béke és az éghajlat megőrzése a legfontosabb szempont

Ferenc pápa a klímacsúcson: napjainkban a béke és az éghajlat megőrzése a legfontosabb szempont

Az éghajlatváltozás elleni közös küzdelemre szólított fel a katolikus egyházfő vasárnap az ENSZ klímaváltozási konferenciáján (COP28) kialakított vallási pavilonban elhangzott beszédében.

Az MTI beszámolójában azt írja, Ferenc pápa videoüzenetében hangsúlyozta:

"Vallási képviselőkként mutassunk példát, hogy a változás lehetséges, és tegyünk tanúságot a tiszteletteljes és fenntartható életmódról. Hangosan könyörögjünk a nemzetek vezetőihez, hogy közös otthonunk megmaradjon".

A pápa influenzás megbetegedése miatt lemondta személyes részvételét a fórumon, és nem utazott Dubajba.

"Fontos, hogy a vallások, anélkül, hogy a szinkretizmus csapdájába esnének, jó példát mutassanak azzal, hogy együttműködnek: nem a saját vagy valamelyik fél érdekeiért, hanem világunk érdekeiért" -

mondta. Kiemelte, napjainkban a béke és az éghajlat megőrzése a legfontosabb szempont.

"Különösen a fiatalok és a szegények, akiknek imái a Magasságos trónjáig érnek, ezt kérik tőlünk. Az ő jövőjük és mindannyiunk jövője érdekében óvjuk a teremtést és védjük közös otthonunkat; éljünk békében és mozdítsuk elő a béke ügyét!" - zárta üzenetét az egyházfő.

(Címlapkép: A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (j) vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot tart a vatikáni Szent Márta házban 2023. november 26-án. MTI/EPA/Vatikáni Média)