Nyúlfarknyi időre mehet be a pápához Orbán és Áder

Nyúlfarknyi időre mehet be a pápához Orbán és Áder

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) záróeseménye, a Ferenc pápa által celebrált Statio Orbis előtt a Szentatya a Szépművészeti Múzeumban találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és a püspökökkel, majd fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségeknek képviselőit – tájékoztat a NEK honlapja.

Sok ideje nem lesz egymásra az állami vezetőknek és a katolikus egyházfőnek. A cikk szerint Ferenc pápa reggel nyolc óra előtt érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre, ami azt jelenti, hogy fél 9 körül érkezik a Hősök terére. Mivel a záró szentmise 11 óra 30 perckor kezdődik, így – tekintettel a többi testületre –

Orbánék nem túl hosszú lehetőséget – talán egy órát – kapnak az egyházfővel tartandó eszmecserére.

A Statio Orbis után Ferenc pápa háromnapos hivatalos látogatást tesz Szlovákiában, ahol egyházi- és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik, felkeresi Kassa és Eperjes városát, végül szeptember 15-én szentmisét mond a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Korábban a National Catholic Register (NCR) arról írt, a Szentatya nem kíván találkozni a magyar állami vezetőkkel, ami után a Fidesz-közeli véleményvezérek gyalázkodó hangnemben szóltak a katolikus egyházfőről. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az NCR értesülését akkor azzal cáfolta, hogy Ferenc pápa magyarországi programja még nem végleges, és nem zárta ki a találkozást senkivel.