Férgek zabálták a húst egy fővárosi üzemben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hétfői közleménye szerint még november végén tartottak ellenőrzést a NÉBIH KÜI munkatársai a fővárosi húsüzemben, ahol kereskedelmi tevékenység mellett húsdarabolást és csontozást is végeztek.

Mint a felvételen is látható, az épület erősen szennyezett, takarítatlan és zsúfolt volt. Ezen túl a daraboló helyiségben a kézmosáshoz nem állt rendelkezésre meleg víz, nem működött az eszközfertőtlenítő, penészfoltos volt a hústőke, a csontgyűjtő ládában pedig légylárvák nyüzsögtek. A rossz higiéniai állapotok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Az ellenőrzés során a KÜI munkatársai megállapították, hogy a termékek jelentős része jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve lejárt fogyaszthatósági idejű, de találtak penészes füstölt árut is. Az akció során több mint 3,5 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból és azonnali megsemmisítésre utalni.

A vállalkozó mintegy egymillió forintos bírságra számíthat. Az egységben a higiéniai hibákat az ellenőrzés óta kijavították, ezért újra megkezdhette működését.