Felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Így már csak egy olyan opció maradt, amikor marad a Fidesz. 

Hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

"A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van"

- fogalmazott a miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek. 

Leszögezte:

"olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást". 

Közölte azt is: a Fidesz "a keresztény Európa" megvédését is a legfontosabb politikai célok között tartja számon.

Az elmúlt hetekben a Fidesz "mindent megtett" a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette - jelentette ki a politikus. 

A kizárást a pártcsaládból a Néppárt tizenhárom tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátuma van a 217 fős frakcióban.
 

Népszava: egy „kemény" és egy „lágy" változata is lehet a Fidesz felfüggesztésének

A Financial Times értesülései szerint a Fidesz pártcsaládban való maradásáról szóló feltételek teljesülését egy bizottság ellenőrizné, aminek elnökévé a belga Herman Van Rompuyt választanák, aki korábban az Európai Tanács elnöki tisztségét töltötte be.A Népszava azt is írja, a Fideszből állítólag felajánlották azt is, hogy a párt maga függeszti fel ideiglenesen tagságát az Európai Néppártban, ha ezzel a súlyosabb szankciókat elkerülheti.