Semjén szerint kacsa, hogy az Egyesült Államok megszüntetné a magyar vízummentességet

Rogán Antal sem lát veszélyt a helyzetben, de ő legalább nem tagad.

A HírTV beszámolója szerint Semjén Zsolt például egyszerűen kacsának nevezte a Washington Postban megjelent híreket, miszerint Amerika megvonhatja a könnyített vízumhoz jutást a magyar állampolgároktól a feltételezett visszaélések miatt.

A miniszterelnök-helyettes szerint a Washington Post nem tartozik a diplomáciai csatornák közé, és az abban megjelent információk alaptalanok.

"Rendszerszintű visszaélés biztosan nem történt. Bűnözői körökről már csak azért sem lehet szó, hiszen minden egyes honosítás átesik egy közigazgatási ellenőrzésen, egy közbiztonsági ellenőrzésen és egy nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Tehát, ha valakinek a neve bármilyen nemzetközi bűnözési, vagy Magyarország tudomására jutott bűnözési listán szerepel, és miután szövetségi rendszereknek a tagjai vagyunk, gondolom ezek eléggé kibővített listák lehetnek, akkor abban a pillanatban a rendszer találatot jelez. Következésképpen definitíve nem kaphatja meg a magyar állampolgárságot" – nyilatkozta a HírTV-nek Semjén Zsolt.

Rogán Antal viszont már nem tagadta a csatornának, hogy az amerikaiak igenis éltek kifogással a súlyos visszaélésekre lehetőséget adó magyar metódusokkal kapcsolatban.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint azonban az áprilisi ellenőrzés rutineljárás az Egyesült Államok kormánya részéről, hasonlóra már 2014-ben is sor került a felek között,

és ahol biztonsági kockázat gyanúja merül föl az útlevélkiadási rendszerben, ott korrigálnak.

"Én semmi rendkívülit nem látok most, ami veszélyeztetné a magyar vízummentességet"

- nyilatkozta Rogán Antal, majd hozzátette: a magyar kormánynak van válasza az amerikaiak által feltett kérdésekre. Szerinte ráadásul sokkal kevesebb esetben merült föl a visszaélés lehetősége, mint a sajtóban megjelent 700 fős szám.

A Jobbik kivizsgáltatja az útlevélbotrányt

A párt pénteki közleményében emlékeztetett, hogy több alkalommal is ezen útlevelekkel sikerült bejutni az Egyesült Államok területére.„A visszaéléseket már évekkel ezelőtt számos alkalommal jeleztük, de a kormány ezeket figyelmen kívül hagyta, talán nem véletlenül."- fogalmazott Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság ellenzéki elnöke.Mirkóczki szerint a magyar hatóságokra nézve kifejezetten szégyen, hogy ezekre a visszaélésekre az Egyesült Államok hívja fel a figyelmet, éppen ezért a rendszer haladéktalanul felülvizsgálatra szorul.

Ahogy azt már több ízben is megírtuk, a Fidesz az utóbbi időben minden eszközt megragad annak érdekében, hogy jobb viszonyt alakítson ki az Egyesült Államok vezetésével, és valahogy megpróbálják elfeledtetni Washingtonnal, hogy az Orbán-kabinet fű alatt lassan egy évtizede orosz-orientációra cserélte a korábbi atlantista elkötelezettségét.

Bár a diplomáciai manőverezgetésbe a közelmúltban a súlyos forint milliárdokért folytatott, bár az eddigi információk alapján leginkább csak felszínes jelentőségű lobbitevékenység, és az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezése körüli szimbolikus állásfoglalás fért bele, valószínűleg a mostani útlevél-kérdést sem veszi olyan félvállról a kormányzat, ahogy a fenti nyilatkozatok mutatják.

Elvégre Orbán Viktoréknak most, az Európai Unióval mindinkább éleződő viszony és az amerikai szoftveróriás Microsoft magyar állami szektort érintő belső vizsgálatának kellős közepén hiányzik a legkevésbé egy összezördülés az Egyesült Államok kormányzatával, vagy egyenesen egy, a 2014-eshez hasonló, újabb kitiltási botrány.