Republikon: erősödött év végére a Fidesz, de az egységes ellenzék így is vezet egy kicsivel

Republikon: erősödött év végére a Fidesz, de az egységes ellenzék így is vezet egy kicsivel

A Republikon Intézet friss felmérése szerint továbbra is kicsivel, de vezet az ellenzéki összefogás a választók körében. A pártot választók között 5, a teljes népességen belül 3 százalékpont az ellenzék előny - számolt be a Telex.

A napokkal Völner Pál korrupciós botrányának kirobbanása után, december 9-14. között a pártok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásból kiderült, 

a teljes népesség körében 36-33 százalék arányban vezet az ellenzék a Fidesszel szemben, a pártválasztók között pedig 48-43 arányban.

Az 5 százalékpont különbség azért is fontos, mert a legtöbb szakértő úgy szokott számolni, hogy a választókörzetek megrajzolása és a határon túlról érkező szavazatok miatt nagyjából ekkora ellenzéki előny jelentené azt, hogy mandátumszámban is van esélyük legyőzni a Fideszt.

A mostani adatok alapján a teljes népesség és a pártválasztók között is 2 százalékkal áll jobban a kormánypárt, mint egy hónapja.

Az előző hónaphoz képest a DK és a Momentum 1-1 százalékponttal erősödtek a teljes népesség körében, így a DK-sok 12, a momentumosok pedig 7 százalékos támogatottsággal bírnak.

  • A Jobbik változatlanul 8,
  • az MSZP pedig 5 százalékon áll,
  • az LMP támogatottsága továbbra is 2 százalék.

A Mi Hazánk 4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékon áll a pártot választók között.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.