Ráfizetés a szakma: sztrájkolhatnak az állami fogorvosok

Veszélyben az alapellátás, újabb sztrájk jöhet.

Sztrájk jöhet az állami ellátásban dolgozó fogorvosoknál, mert továbbra sem kapnak elég pénzt a működésükre – közölte az RTL Klub szombati híradója. Eszerint ugyan másfél éve már volt egy munkabeszüntetés, és azt 3 millió forintos plusz támogatás követte, az egyszeri pénz nem oldotta meg a rendszerszintű problémákat.

Dr. Nagy Ákos, az Alapellátó Orvosok Szövetségének alelnöke a tévének azt mondta, hogy olyan kevés pénzt kapnak az OEP-től, hogy az ellátások egy része ráfizetéssel végezhető el.

Példának azt hozták fel, hogy egy állami fogászat 300 forintot kap egy foghúzásért, amiből talán az érzéstelenítő és annak beadása jön ki, semmi más. Így tulajdonképpen a rendelő fizet azért, hogy dolgozhasson.

Nem meglepő, hogy mint a legtöbb egészségügyi területen, itt is munkaerőhiány van. Jelenleg 231 állami fogászat áll üresen.

A sztrájk időpontjáról még nincs bejelentés.

Az Emmi azt mondta a csatornának, hogy intézkedési tervet dolgoznak ki, amiben felülvizsgálják a fogorvosok finanszírozását is.

Nagy Ákos korábban azt mondta, hogy a fogászati kasszából 30 milliárd forint hiányzik, s ha ezt a helyzetet a kormány nem rendezi, nincs más, mint felmondani a közfinanszírozott ellátásra kötött szerződéseket. Akkor arra a kérdésre, hogy mit remélnek az újabb tiltakozó akciótól, a fogorvos azt felelte: ha a demonstrációt megint csak látszatintézkedés követi, akkor beindulhat a felmondási hullám.