Földháború Enesén

Lejárt egy külföldi cég 20 éves bérleti szerződése, de nem hajlandó levonulni az 500 hektáros területről, fenyegeti a gazdákat.

Bitay Márton felháborítónak nevezte, hogy van egy külföldi cég a Győr-Moson-Sopron megyében, amelynek határozott idejű, 20 éves bérleti szerződése volt 500 hektárra, ami lejárt, a cég azonban nem hajlandó levonulni a területről, jogellenes tevékenységet végez, fenyegeti a gazdákat.

Elindult egy birtokvédelmi eljárás, ami különlegesen érdekes: vannak azon a környéken olyan önkormányzatok, ahol jegyzők ennek a cégnek adtak birtokvédelmet. Az állami tulajdonú földről az államot a jegyzők a lejárt szerződésű cég javára kitiltották - összegezte. Véleménye szerint érdemes lenne büntetőjogi szempontból is megvizsgálni azt, hogy "melyek azok az ösztönző tényezők, amelyek ilyen döntésre sarkallták a jegyzőket".

Ennél sokkal fontosabbnak nevezte viszont azt, hogy a külföldi cég a magyar gazdáktól a magyarországi állami földeket próbálja elvenni. "A pofátlanságnak is van határa" - fogalmazott.

Kaotikus a helyzet: van olyan földtábla, amelybe az angol-ír hátterű Inícia Zrt. belearatott, amibe nem ő vetett, mert nincs szerződése, illetve van olyan is, ahol nincs szerződése, de ő vetett.

Bitay Márton azt mondta: mindenkit meg fognak védeni, aki a földet a gazdáknak program nyertese, akár jogi, akár fizikai védelemről legyen szó.

Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet támogatást nyújt a gazdáknak, hogy őrző-védő cég segítségével meg tudják védeni a területüket, a terményeiket. Reményét fejezte ki, hogy a betakarítási munkák végéig nem fordul elő újabb incidens a területen. Minden büntetőjogi lehetőséget meg fognak ragadni, hogy megvédjék a gazdákat - mondta.

Az államtitkár közölte: a céggel szemben tettek jogi lépéseket, birtokperek folyamatban vannak. Az első birtokper első ítélete az államnak és az új bérlőknek kedvez.