Folytatják a sztrájkot a német pilóták: 1706 járatot töröltek

A vállalat hétfőn közölt rendkívüli menetrendje szerint a Lufthansa magyarországi járatai közül két nap alatt 15 marad ki. Kedden csak két Budapest és München közötti járat közlekedik majd, szerdán pedig egy Budapest-München, valamint a Debrecen-München járat.

Az 1706 járat törlése 180 ezer utazónak okoz nehézséget, egyebek mellett ingyenes átfoglalási lehetőséggel segítik őket. A Lufthansa csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés, és a Lufthansa Cargo teherszállító légitársaságnál sem lesz sztrájk.

A pilóták érdekképviselete (Vereinugung Cokcpit - VC) az előző héten szerdán lépett sztrájkba. Közleménye szerint a vasárnapi és hétfői szünet után azért kell folytatni a sztrájkot, mert a Lufthansa még mindig nem tett tárgyalásra érdemes ajánlatot a bérek rendezéséről. A cég szerint viszont a szakszervezet oldalán hiányzik az együttműködési készség. 

A hat sztrájknap miatt 4461 járatot töröltek, ami több mint 525 ezer utazót érint - közölte a Lufthansa. Számításaik szerint egyetlen nap sztrájk 10 millió euró bevételkiesést okoz a cégnek.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést követelt a kollektív szerződés lejártával kezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a szerződés hatálya alá tartozó 5400 pilótának. A munkaadó szerint ez összességében 20 százalékos emelést jelentene az eleve legjobban kereső munkavállalói csoportnak, amit nem lehet kigazdálkodni a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyének veszélyeztetése nélkül.