Folytatódik a tragikomédia a magyar légierőnél

A tegnapi nap folyamán újabb, súlyos repülő baleset történt a magyar légierőnél. Ezúttal egy JAK-52-es kiképző gép gyulladt ki repülés közben. Noha a pilóták sikeres kényszerleszállást hajtottak végre, egyiküket égési sérülés miatt kórházba kellett szállítani.

Bő egy hónap alatt három vészhelyzet során öt fő került közvetlen életveszélybe. Minden légierőnél előfordul időnként baleset, de három, különböző típusokkal zsinórban egymás után, már önmagába óriási problémáról árulkodik - írja közleményében Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő.

Nem fenntartható az, ami most légierő címszó alatt folyik, inkább a „légierőlködés” kifejezés illene rá. Botrányos az, hogy a kormány tétlenül nézi, hogy a drágán és hosszú évek alatt kiképzett szakembergárda elszállingózik, mert Kecskeméten az autógyárban háromszor annyi fizetést kap és esetleg még erkölcsi megbecsülés is jár. Tarthatatlan az, hogy a kormány egymásra halmozza a látvány- és hobbiberuházásokat, miközben a légierőnél és egyáltalán az egész honvédelemben semmire nincs pénz. Nem áll rendelkezésre forrás fegyverekre, alkatrészekre, üzemeltetésre, repült órákra, tehát gyakorlásra sem. Ezek mindegyike súlyos, a repülés biztonságát veszélyeztető tényezők - fogalmaz a politikus.

Több kérdés is felmerül, amire a Jobbik választ vár a honvédelmi minisztertől: Hogyan jelentkezhetnek műszaki hibák sorai egyetlen felhasználónál, míg máshol nem? Van-e összefüggés a balti légtér védelmére való felkészülés, a sorozatos, Oroszországot provokáló NATO-hadgyakorlatok és ezen balesetek között? Lép-e valamit a minisztérium a további, tragédiával fenyegető vészhelyzetek megakadályozása érdekében? - teszi fel a kérdéseket Kulcsár.

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és a félrebeszélés helyett a Jobbik követeli az események alapos és szakszerű kivizsgálását, az ezekhez vezető körülmények feltárását és a felelősök megnevezését! - zárul a közlemény.