Vona: a pártelnök csökönyös fajta, arra szavazzanak, aki meg tudja verni a Fidesz jelöltjét!

Mindenki kérdezhet, kivéve az Echo tévét.

„Mi történt itt, ciánoztak?” – néz körbe egy kalapos úriember szerda reggel nyolckor a fonyódi piacon; feltűnik neki, hogy csak néhányan, mézesek, zöldségesek és tücsök-bogarasok pakolták ki áruikat, a kofaplaccok java része üres. 

„Többen szoktak árulni?” – érdeklődünk tőle, ha már egyszer hangot adott a meglepetésének.

„Ennél? Ilyen kevesen még sosem voltak, ha egy méter hó esik, akkor is kipakol a turkálós és sokan mások” – értetlenkedik. 

„Mi van itt?” – kérdi egy asszonyság a közelben kipakolt „vegyeskereskedőtől”, aki nagy hangon azt válaszolja: „Valami nagygyűlés”. Egy fiatalabb hölgy csodálkozik: „A Vona? Meg se ismertem” – amivel talán a Jobbik-elnök friss arcszőrzetére utal. Dr. Steinmetz Ádám vízilabdás olimpiai bajnok, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje hirdetett Vona Gáborral közös utcafórumot szerda reggelre a fonyódi piacra.

„Egy kezem egy ujján meg tudom számolni, hány párt tart ma olyan utcafórumokat, ahol bárki bármit kérdezhet, ezt csak a Jobbik meri fölvállalni” – magyarázza Vona a hallgatóságának és rögtön korrigál is: mindenki kérdezhet, kivéve az Echo tévét…

A pártelnök elárulja azt is: egyre kevésbé érzi úgy, hogy Magyarország ma még demokrácia volna, ezt erősítette meg benne az Állami Számvevőszék minapi, törvénytelenül kiszabott büntetése is. Fájlalja, hogy a politikából kiszorultak a viták, felváltotta a riogatás (amiben, ismeri el, korábban maga is részes volt, de felismerte, hogy sehová sem vezet), hogy bár a dohánybolt is nemzeti már, mégsem működünk egységes nemzetként, hogy az emberek egyre kevésbé érzik jól magukat az országban (sokan el is hagyják, főleg a fiatalok), s arra kéri a hallgatóságát, nézzék meg, hogyan teljesítenek azok a jobbikos településvezetők, akik bizalmat kaptak. Példát is hoz: a Békés megyei Végegyházán fellázadt a lakosság a fideszes képviselő-testület ellen.

Kérdést kap a pártelnök az államadósságról (Vona: „A GDP-hez viszonyított aránya csökken csak, az összege nem, el van adósodva az állam és a lakosság is, nagy a kockázat, a magyar vállalkozások teljesítőképessége alacsony, mert a multikat támogatja az állam, nem a kis- és középvállalkozásokat”), a devizahitelesek problémájáról (Vona: „2009 óta mondjuk, hogy a felvételkori árfolyamon kell újraszámolni a hiteleket, vállaljanak végre terhet a bankok is, piaci árfolyamon forintosítani bárki tud, az nem politikai teljesítmény”), az ellenzéki pártok összefogásáról (Vona: „Mi a legerősebb ellenzéki jelöltet akarjuk minden választókerületben kiállítani, azt hiszem, itt, a somogyi 3-asban ez sikerült Steinmetz Ádám személyében, azt a kérdést kell feltenni itt és mindenütt, hogy ki tudja megverni a Fidesz jelöltjét és e szerint szavazni, a pártoktól ne várjanak többet, mert a pártelnök csökönyös fajta”), a bérunióról (Vona: „Nem egyik napról a másikra akarjuk, hogy ugyanannyit keressen egy nyugati és egy magyar munkás, csak annyit elérni, hogy kerüljön be az uniós alapelvek közé és első körben legalább annyit érjünk el, hogy például a német munkavállalóhoz képest 60 százaléknál kevesebb bért ne adhasson a német multi nálunk sem”)