Az alapkamat-emelés ellenére is folytatódott a forint gyengülése

Az alapkamat-emelés ellenére is folytatódott a forint gyengülése

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A jegybanki irányadó kamat piaci várakozásoknak megfelelő megemelése átmenetileg erősítette kissé a forintot - olvasható az MTI-n.

Ahogy azt mi is megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a piaci várakozással összhangban 100 bázisponttal, 5,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot mai, keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

További 100 bázisponttal emelte az MNB a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 5,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is...

Az euró jegyzése viszont délután hat órára 376,36 forintra emelkedett a kora reggeli 371,84 forintról, ami a forint 1,2 százalékos gyengülésének felel meg. A forint a dollár ellenében 1,9 százalékkal, a svájci frankkal szemben 1,7 százalékkal gyengült kedden. A dollár jegyzése 353,24 forintra emelkedett a reggeli 346,37 forintról, a svájci franké pedig 367,68 forintra 361,44-ről.

A kamatemelés bejelentését követően a forint mérsékelt, 0,2-0,4 százalékos erősödést ért el a három devizával szemben, később azonban folytatta a gyengülést.

A havi kezdőárfolyamához képest kedd délutáni jegyzésén a magyar deviza 2,4 százalékkal áll gyengébben az euróval, 6,4 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,2 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Mint ismert, Matolcsy György az MNB kedd délutáni sajtótájékoztatóján azt fejtegette, hogy az előző évtized eredményes felzárkózási folyamata, és az előző 2 év sikeres válságkezelése után Magyarországnak a 2020-as éveket is meg kell nyernie. A jegybankelnök arról is beszélt, szerinte 2023-ra érheti el a belföldi infláció az árstabilitást jelentő 3 százalékot, addig viszont folytatni kell az infláció elleni küzdelmet.