Nem Rene Gagnon, hanem Harold Keller szerepel a híres Ivo Dzsima-i fotón

Nem Rene Gagnon, hanem Harold Keller szerepel a híres Ivo Dzsima-i fotón

Három éve John Bradley közlegény helyére Harold Schultz őrvezető neve került.

A második világháborús Ivo Dzsima-i győzelemről készült híres fotó újabb szereplőjéről derült ki, hogy tévesen azonosították – ismerte el az amerikai haditengerészet. Joe Rosenthal híres fotóján hat amerikai tengerészgyalogos az amerikai zászlót tartja magasba, hogy a Szuribacsi-hegy csúcsán kitűzze.

Az egyik katona személyazonosságát tavaly állapította meg három történész. Kutatásukból kiderül, hogy

míg korábban a haditengerészetnél úgy gondolták, Rene Gagnon őrvezető van a képen, valójában Harold Keller tizedes szerepel rajta.

A történészek több tucatnyi privát fotóval támasztották alá állításukat. A kérdés tisztázásába az amerikai szövetségi nyomozóirodát (FBI) is belevonták. A kutatás során előkerült bizonyítékok alapján végül a haditengerészet is elismerte, hogy Keller van a képen.

Rosenthal, az AP fotóriportere a fotók elkészítésekor nem jegyezte fel a zászlót tartók nevét. A katonákat csak később, a Roosevelt-kormány kérésére azonosították.

Az Ivo Dzsima-i Szuribacsi-hegynél 1945 februárjában és márciusában lezajlott csata végén készült fotón, amelyen a hat katona kitűzi az amerikai zászlót, korábban szintén tévesen azonosították John Bradley közlegényként az egyik katonát, aki valójában Harold Shultz őrvezető volt. Ezt a hibát 2016-ban javították.

A haditengerészet a tévedés elismeréséről szóló közleményben kitért arra, hogy Gagnon ugyan nem tartotta a győzelmi zászlót a képen, de fontos szerepet játszott abban, hogy a zászló eljusson a magaslatra, ahol kitűzték.

Tekintet nélkül arra, hogy ki szerepelt a fotón, a haditengerészet minden katonája, aki ott volt Ivo Dzsimánál, vagy a tengerről és a levegőből támogatta a szigeten folyó csatát, mindig hadseregünk dicső történelmének részese volt és lesz

– hangsúlyozta a közlemény.

Harold Keller 1979-ben hunyt el az iowai Grinnellben.

Rosenthal az amerikai zászlót kitűző hat tengerészgyalogosról készített fotójával lett világhírű. Erről a fotóról mintázták az Arlingtoni Nemzeti Temetőben (Virginia állam) emelt Ivo Dzsima-emlékművet, amelyet 1954-ben avattak fel.

A Tokiótól 1200 kilométerre délre fekvő kis Ivo Dzsima-szigetnek stratégiai jelentősége volt, az amerikai hadsereg légi támaszpontot akart létrehozni rajta a Japán elleni invázióhoz. 1945. február 19-én 30 ezer amerikai tengerészgyalogos szállt partra a sziget délkeleti partján. A harcok öt héten át folytak, végül a 21 ezer fős japán helyőrség teljesen felmorzsolódott. A sziget meghódításában 6800 amerikai tengerészgyalogos vesztette életét.

(MTI)