Nyakig úszik az adósságban a főváros

Nyakig úszik az adósságban a főváros

Júliusban hetente vett fel hitelt az OTP-től a főváros - értesült a napi.hu. Csak idén júliusban mintegy 17,5 milliárd forint folyószámlahitelt kapott a fővárosi önkormányzat az OTP Banktól.

Miközben Budapest termeli az éves GDP 40 százalékát, ezzel szemben az adósságtól fulladozik a fővárosi önkormányzat. Az idei költségvetés szerint 

az idei hiány 114 milliárd forintot tesz ki. 

A hiányt három forrásból fedezik: 25,3 milliárdot az előző évek maradványaiból, 66,7 milliárd forintot új hitelek felvételéből, további 27,9 milliárdot pedig a meglévő befektetések értékesítéséből teremtenek elő.  A júliusi hónapban a főváros több alkalommal is kötött hitelszerződéseket az OTP-vel.

Július 5-én 5,7 milliárd forint hitelről szólt a szerződés, három nappal később újabb 855 millió forint következett, július 11-én 2,5 milliárd forint hitelre volt szükség, de július 15-én is 3,4 milliárd forintért fordult Budapest az OTP-hez.

A hitelekre azért van szükség, mert óriási hiánnyal küzd a költségvetés: a 2018-as költségvetést is 131 milliárd forintos hiánnyal fogadták el, amit például 75 milliárd forintos hitellel tömtek be. Jelentős többletkiadással jár a 3-as metró pótlása, és a korábbi 5-ről 10 milliárd forintra nőtt a főváros által fizetendő szolidaritási adó.