Láncfűrésszel és Molotov-koktéllal estek neki a migránsok a kamionoknak Calais-ban

Szerencsére a hajnali összetűzés során senki sem sérült meg, viszont a feldühödött migránsok több kamiont is súlyosan megrongáltak.

Szemtanúk szerint a támadásban résztvevő férfiak faágakat és más törmeléket vonszoltak az úttestre, majd felgyújtották a szeméthalmokat, hogy így zárják el a teherautók útját.

Volt, aki láncfűrésszel igyekezett bejutni a lassító gépjárművek rakterébe, de akadt olyan kamion is, aminek Molotov-koktélt dobtak az oldalára, illetve több járműnek is betörték a szélvédőjét.

A Nagy-Britanniába tartó teherforgalom eddig is a bevándorlók kedvelt célpontja volt, mivel úgy vélték, hogy a kamionokon átjuthatnak a szigetország területére, ám a mostani erőszakhullám kezd minden eddigi mértéket felülmúlni.

[fb_pages_codes:immigration]

A teherszállító cégek attól tartanak, hogyha a hatóságok nem tesznek semmit, a helyzet előbb-utóbb emberéleteket fog követelni, hiszen a sofőrök zaklatása már így is mindennaposnak mondható.

Mike Hookem, a UKIP EP-képviselője épp ezért szót emelt az Angliába tartó sofőrök hatékonyabb védelméért:

"Valaki meg fog halni, ha a kormányzat nem szedi össze magát. Ha a migránsok már láncfűrészekkel fegyverzik föl magukat, akkor a sofőrök is úgy gondolhatják, hogy képesnek kell lenniük megvédeni magukat, mivel a helyzet már kezelhetetlenné vált azzal, hogy emberek ennyire kétségbeesetten próbálnak Nagy-Britanniába jutni."

Az euszkeptikus politikus hozzátette, hogy sok bevándorlótól személyesen hallotta, hogy bármit megtennének, hogy Angliába juthassanak, mert nem beszélik a francia nyelvet, illetve Franciaországban nem kapnak lakást, egészségügyi ellátást és oktatást.

Hookem szerint a francia rendőrség önmagában nem tud megbirkózni a problémával, ehhez (akár brit) katonai támogatásra lenne szükségük.

A Teherszállítási Szövetség (Freight Transport Association - FTA) uniós ügyekkel foglalkozó menedzsere, Chris Yarsley szerint a megoldás abban rejlene, ha a "Dzsungel" néven elhíresült migránsnegyedet eltakarítanák a kikötő közeléből, illetve ő is igényelné a magasabb szintű biztonsági intézkedéseket:

"Ezek a sofőrök csak a munkájukat próbálják végezni (...), az ilyen támadások elfogadhatatlanok és többet kell tenni azért, hogy megvédjük őket."