Franciaországgal vívnak vasárnap bronzmérkőzést a magyar kosaras lányok

Franciaországgal vívnak vasárnap bronzmérkőzést a magyar kosaras lányok

Franciaország lesz a magyar női kosárlabda-válogatott ellenfele az Európa-bajnokság vasárnapi bronzmérkőzésén Ljubljanában, miután a csapat a remek játékuk ellenére kikapott a spanyol csapattól az Európa-bajnokság szombati elődöntőjében – számolt be az MTI.

A szombat esti elődöntőben érdekes módon kispadon francia edző ült: a franciákén Jean-Aime Toupane, míg a belgákén Rachid Meziane.

A legutóbb harmadik helyezett belgák a WNBA- és ötszörös Euroliga-bajnok Emma Meessemannak köszönhetően már a nyitónegyedben tíz ponttal elhúztak, és a nagyszünet előtt 15 ponttal is vezettek. Térfélcsere után a két éve ezüstérmes franciák a 35 éves Sandrine Gruda révén nyolc pontra feljöttek, majd a zárószakaszban 54-49-nél öt pontra csökkent a különbség. Ennél szorosabb csak az utolsó percben lett a meccs 65-63-nál, de végül a belgák nyertek, így készülhetnek történetük első Eb-fináléjára. A többi elődöntőshöz hasonlóan olimpiai selejtezőbe jutott magyarok vasárnap 17 órakor csapnak össze a bronzmérkőzésen a francia csapattal.

A francia válogatott szövetségi kapitánya szerint a magyarok megérdemlik, hogy bronzmérkőzést vívjanak vasárnap Ljubljanában a női kosárlabda Európa-bajnokságon.

Jean-Aime Toupane az MTI érdeklődésére elmondta, hogy ezen a szinten már nincs gyenge ellenfél.

Természetesen nagy csatára számítok, mert a négy között nem is várhatok mást, itt már csak jó csapatok vannak. A magyarok teljesen megérdemelten játszhatnak bronzmeccset, mint ahogy mi is. Az én csapatomban mindig erős a versenyszellem, éremért jöttünk ide, és győztes meccsel akarunk hazautazni

– erősítette meg a 65 éves szakvezető, akit az előző, számukra ezüstéremmel zárult Eb után neveztek ki 2021-ben.

A 2009-ben az év európai játékosává választott és hetedik Eb-jén szereplő Sandrine Gruda is kiélezett mérkőzésre számít Székely Norbert együttese ellen.

"A kisdöntő abban különbözik a finálétól, hogy itt egy éremért megy majd a küzdelem, úgyhogy biztosan nagy harc lesz. Nem láttam a magyarok egyetlen meccsét sem, úgyhogy nem sokat tudok róluk, de ez lesz az utolsó mérkőzésünk az Eb-n, és oda fogjuk tenni magunkat" – fejtette ki a 35 éves, Európa- és WNBA-bajnok játékos.

A Magyarország-Franciaország bronzmérkőzés 17 órakor kezdődik a Stozice Arenában, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

(A magyar csapat a női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés végén a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 24-én. A magyar válogatott 69-60-ra kikapott. MTI/Kovács Tamás)