Népszava: Budapest kihátrált a Fudan-népszavazás mögül

Népszava: Budapest kihátrált a Fudan-népszavazás mögül

Magára maradt a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, a DK támogatása nélkül ugyanis Budapest neki se fut a népszavazásnak – értesült a Népszava.

A lap azt írja, a fővárosban a korábbi ígéret ellenére nem lesz népszavazás. Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a portálnak azt mondta, hogy:

"Nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná."

A Demokratikus Koalíció nem reagált a Népszava megkeresésére, a főváros pedig azt válaszolta, hogy továbbra sem szeretnék, hogy „Budapesten kínai kémegyetem létesüljön. Az erről szóló népszavazást is a főpolgármester kezdeményezte, és az aláírások össze is gyűltek. Az viszont egyértelmű, hogy a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek”.

Arra azonban, hogy valóban a Demokratikus Koalíció miatt vagy más okból hátrálnak ki a népszavazásból, nem írtak semmit.

Az Alkotmánybíróság az országgyűlési választások után nem sokkal döntött úgy, hogy nem lehet országos népszavazást kiírni a kormány által erőltetett kínai Fudan Egyetem ügyében. Így, hogy a főváros kihátrált a népszavazás mögül elképzelhető, hogy a ferencvárosi önkormányzat megkérdezi majd erről a lakosokat.