Független Egészségügyi Szakszervezet: bérfeszültséget okozhat, ha csak az orvosok kapnak fizetésemelést

Független Egészségügyi Szakszervezet: bérfeszültséget okozhat, ha csak az orvosok kapnak fizetésemelést

Mint arról tegnap beszámoltunk, elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született. 

A bejelentéssel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli rádióinterjújában többek között azt mondta, nem minden orvost fog azonos módon érni a változás.

A Független Egészségügyi Szakszervezet Facebook oldalán reagált a miniszterelnök bejelentésére. Mint írják, üdvözlik az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavakat, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a meghirdetett orvosbér emelés azonban – ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik - még a beígért béremeléseket is figyelembe véve - megfeszítő munkájukat.

Sajtóközlemény Független Egészségügyi Szakszervezet „Az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz...

Közzétette: Független Egészségügyi Szakszervezet * FESZ * – 2020. október 4., vasárnap
Éppen ezért azt kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor. A FESZ hangsúlyozta, a szakdolgozók hiánya ma már feszítőbb, mint az orvosoké.

“Tudományos kutatások igazolják, hogy a halálozási ráták a legszorosabb kapcsolatot az őket ápoló szakdolgozók hiányával mutatják, különösen igaz ez az intenzív ellátásban. Ha az egy betegre jutó ápoló létszám kisebb, mint 2,5, azzal arányosan nő a halálozások száma” – írja posztjában a szakszervezet.

Szerintük nem lehet az egészségügyi dolgozók szűkebb körét kiemelni, míg a többi, szintén kulcsszerepet játszó dolgozót aránytalanul alacsonyabb mértékben elismerni, mert ennek a betegek látják kárát.